Vibram Taban Nedir?
Vibram Taban Nedir?

Vibram Taban Nedir?

Çamurlu yollar, taşlar ve asfalt, ayakkabı tabanlarını zorlayan yüzeylerdir. Vibram, her türlü arazi koşulunda aşınma ve yıpranmayı en aza indirmeye yardımcı olmak için tasarlanmış bir ayakkabı tabanıdır. Merrell ayakkabılarının büyük bölümünde bu dayanıklı ve kaymaz Vibram tabanı bulunur.


Günümüzde İtalya, Amerika Birleşik Devletleri ve Brezilya’da üretilen Vibram taban, bini aşkın ayakkabı üreticisi firma tarafından kullanılmaktadır. Bu tabanlar, sadece doğa ve dağcılığa yönelik outdoor ayakkabı tabanlarında değil; endüstriyel, askeri ya da spor ayakkabı üretiminde de kullanılmaktadır. Başlıca özellikleri dayanıklılığı olan vibram tabanlar aynı zamanda esnek ve hafiftir. Taban kısmındaki özel tasarlanmış desenler yüksek sürtünme katsayısı sağlar. Böylece ayakkabı tabanının zemin tutuş gücü artar ve arazi koşullarında konforlu bir şekilde adım atmanıza olanak tanır. Özel desenler, aynı zamanda tabanda bulunan girintilere çamur, toprak ve kar dolmasını engellemek için tasarlanmıştır. Bu da ayakkabının güçlü zemin tutuşunu destekler.

Vibran’ın Özellikleri

İster doğada ister şehirde olun, ayakkabının ayaklarınızı dış koşullara karşı koruması ve güvenle adım atmanızı sağlaması gerekir. Ayakkabıların taban kısmı güvenli adım atma ve dış koşullardan korunma açısından oldukça önemlidir. Islak zeminde kaymayı önleyen, zeminden gelen soğuğu ve ıslaklığı geçirmeyen, darbelere karşı dengeyi ve ayakları koruyan tabana sahip ayakkabılar her ortamda konfor sunar. Vibram taban teknolojisi de özellikleri ile birçok açıdan avantaj sağlar.

Vibram tabanlar kayalık gibi sert zeminlere karşı dayanıklıdır. Ayrıca zorlu arazi koşullarına sağlam yer tutuş özelliği ile uyum yaratır. Tabandaki dişler çamurlu arazide işlevini yitirmez ve güvenliğinize destek olur. Vibram teknolojisi aynı zamanda yağmur ve kar suyunu ayakkabının içine geçirmez.

En çok tercih edilen Vibram taban sertlik derecesine göre dört şekilde gruplandırılabilir. İlk grupta günlük hayata ve trekking aktivitelerine yönelik taban tasarımı yer alır. Sertlik derecesi daha yüksek olan ikinci grupta bulunan vibram tabanlar trekking ve hafif dağ yürüyüşlerine yöneliktir. Üçüncü grupta yer alan vibram tabanlar, orta zorluktaki dağcılık aktivitelerine uygundur. Son olarak, dördüncü grup her türlü dağ koşullarında kullanılabilen tabanları ifade eder.

Vibram Taban Tarihçesi

Vibram taban tarihçesi, 1935 yılına dayanmaktadır. O yıllarda 6 İtalyan dağcı ağır koşullara karşı koyamayıp hayatını kaybetmiştir. Dağcıların ölümüne ayakkabılarının tırmanışa ve koşullara uygun olmamasının neden olduğu düşünülmüştür. O dönemde kösele ve çeşitli sanayi ürünlerinden üretilen tabanlar dağ ortamında oldukça risklidir.

Bu olaydan sonra ölen dağcıların yakın arkadaşı Vitale Bramani isimli İtalyan mucit, dağcı ayakkabı ve botlarında sert ve dayanıklı alternatif malzeme arayışına girmiştir. Bramani, bu arayışının sonunda 1937 yılında kendi firmasını kurmuş. Daha sonra ilk patentini alarak kauçuk ayakkabı tabanı üretimine başlamıştır. Bramani, firmasına isminden esinlenerek “Vibram” adını vermiştir. Ürettiği kauçuk tabanlar ilk olarak dağcılık botlarında kullanılmaya başlanmıştır.

Merrell Markası da Vibram Tabanları Kullanıyor
Merrell Markası da Vibram Tabanları Kullanıyor

Bramani “Vibram” firmasını Pirelli lastiklerinin başkanlığını yapmış Leopoldo Pirelli’den aldığı finansal destek sayesinde kurmuştur. 1954 yılında ilk başarılı K2 zirve tırmanışı yapan İtalyan ekibin botlarında bu markanın tabanları kullanılmıştır. Bu başarıdan sonra Vibram firması ismini tüm dünyaya duyurmuştur. 1000’den fazla ayakkabı üreticisi firma ürünlerinde Vibram taban kullanmaktadır.

Vibram Taban Teknolojisinin Avantajları Nelerdir:

  • Vibram tabanlar kayalık gibi sert zeminlere karşı dayanıklıdır ve zorlu arazi koşullarına sağlam yer tutuş özelliği ile uyum yaratır.
  • Tabandaki dişler çamurlu arazide işlevini yitirmez ve güvenliğinize destek olur.
  • Yağmur ve kar suyunu ayakkabının içine geçirmeyen Vibram teknolojisi, doğada kullanıcıya kuru bir alanı sağlamış oluyor.
  • Dağcılık ve doğa sporlarına yönelik tabanlar üretiliyor. Ayrıca, Vibram tarafından askeri, endüstriyel, sportif ve moda kullanımına yönelik tabanlar da üretilmektedir.

Arctic Grip Teknolojisi Nedir?

Outdoor ayakkabılarında son teknolojiye sahip Vibram Arctic Grip kullanılıyor. Vibram’ın yarattığı en gelişmiş teknolojiye sahip taban yapısıdır.

Arctic Grip, metal bileşenler veya ek parçalar içermeyen tamamen kauçuk bir malzemedir. Buzlu yüzeylerde, özellikle ıslak buzda tutuşa yeni bir yaklaşım sağlamıştır.

Vibram Arctic Grip Teknolojisi
Arctic Grip Teknolojisi

Ayakkabıların buzda kayma sorununa karşı metal destek yerine kauçuk malzemeyle tutuş sağlamıştır. Bu sayede bu metal parçalardan daha dayanıklı bir yapı elde edilmiştir.Taban tasarımında buzda tutuşa yardımcı olmak için özel çıkıntıları bulunur.

Islak buz üzerinde mükemmel tutuş ve çekiş sağlarken aynı zamanda sıvıları ve kiri emmez.

MegaGrip Teknolojisi Nedir?

Vibram Megagrip, hem kuru hem de ıslak zeminlerde benzersiz kavrama özellikleri sunan yüksek performanslı kauçuk bileşiktir. Son derece dayanıklı, uzun mesafeler, yeni maceralar ve en sevdiğiniz açık hava etkinliklerinde kullanılır. Megagrip her türlü zorluğa ve her türlü araziye uygundur. Zemin adaptasyonu için stabilite ve esneklik arasında optimum dengeyi korurken size güven ve kontrol sağlar.

Vibram Megagrip Teknolojisi
Megagrip Teknolojisi

Vibram tabanların kullanıldığı Merrell ürünlerini Spx.com.tr‘de bulabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir