Gore-Tex: Doğanın Sunduğu Dayanıklılık ve Konfor
Gore-Tex: Doğanın Sunduğu Dayanıklılık ve Konfor

Gore-Tex: Doğanın Sunduğu Dayanıklılık ve Konfor

Gore-Tex, astar nefes alan, rahat, su geçirmez bir koruma sağlar. Gore-Tex, santimetrekaresinde 1,4 milyar adet gözenek içeren çok ince bir kumaştır. Bu delikler o kadar ufaktır ki sıvı haldeki su zerreciği geçemez ama buhar molekülü rahatlıkla geçebilen ince bir astardır.

Bu kumaş türü, üç farklı katmanın bir araya gelmesinden oluşmuştur. En üstteki katman, genellikle naylon ya da polyesterden üretilmektedir. Bu, kıyafetin dış yapısını oluşturmaktadır. Kullanıcısını soğuktan ve diğer dış etkenlerden korumaktadır. Ayrıca suya ilk karşı koyan katman da yine burasıdır. Orta katmanda membran yer almaktadır. Burası üstteki naylon kısmın önleyemediği suların aşağı katmana geçmesini engeller. Teknolojinin ismi de buradan gelmektedir. En iç kısımda ise ortadaki Gore-tex’i koruyan astar yer alır. Burada terlemeyi önleyen ve nefes alabilen kumaşlar kullanılır.

Gore-Tex Tarihçesi:

Gore-tex yapımında kullanılan malzemeler temel olarak termo-mekanik yöntemlerle genişletilmiş politetrafluroetilen (PTFE) ve diğer fluropolimer bazlı ürünlerdir. Gore-tex’in uygulama alanları çok geniştir. Bunlar arasında yüksek performanslı kumaşlar, medikal implantlar, filtreler, kablo yalıtımları ve en çok bilinen şekliyle doğa sporlarında kullandığımız nefes alabilir/su geçirmez astarlar bulunmaktadır.

En basit şekliyle su geçirmez bir yağmur giysisi iki katmandan oluşmaktadır. Dış katman genelde naylon veya polyesterden imal edilmiştir. İç katman ise poliüretandan imal edilmiştir. Bu katman su geçirmezlik sağlar. Giysi bu şekliyle su geçirmezlik sağlasa da kumaş nefes alamadığı için vücuttan atılan ter içeride ıslanma yapacağından neticede yine ıslanırsınız.

Gore-tex kumaşlarda poliüretan veya pvc yerine nefes alabilir gözeneklere sahip, fluropolimer (teflon) kaplamalı ince bir tabaka film kumaşla lamine edilmek suretiyle birleştirilmiştir. Bu sayede kumaş hem su geçirmez hem de içeride biriken ter buharını dışarı atabilen özelliğe sahip olmaktadır. Gore-tex’de kullanılan membran üzerinde her santimetre karede 1.4 milyon gözenek bulunmaktadır. Bu gözenekler su damlasının 1/20000 katı küçüktür. Bu sayede ter buharı kumaştan dışarı atılabilirken, su içeri girmez.

Yıkama ve Bakım:

Bu tür kıyafetler, özel bir teknolojiyle üretildiğinden yıkama sürecinde de farklı adımlar atmanızı ister. Buna rağmen bakımı ve yıkaması oldukça kolay olan bu ürünler, uzun bir kullanım ömrüne sahiptir.

Gore-tex teknolojili kıyafetinizi yıkarken tüm fermuarları kapalı bir şekilde çamaşır makinesine yerleştirmeye özen göstermelisiniz. 30 derecelik bir programda ve normalden daha az miktarda sıvı deterjan ile yıkamak da yine kıyafetinizin ömrünü artıran bir diğer detaydır. Ayrıca yıkama esnasında yumuşatıcı, leke çıkarıcı ya da çamaşır suyu gibi temizlik malzemeleri kullanmamalısınız.

Gore-tex ve diğer tüm outdoor ürünlerinde su geçirmezlik/nefes alabilirlik özelliklerini sağlamak için satın aldığımız ürünlere düzenli bakım yapmalıyız. Her faaliyetten sonra botlarımızı ılık suda nazikçe kirlerinden arındırmalı, oda sıcaklığında kurumalarını sağlamalı, ardından çeşitli kaliteli kimyasallarla dış katmanlarına su iticilik özelliğini tekrar kazandırmalıyız. Gore-tex mont ve ceketlerimizi yıkama talimatlarına uyarak, kaliteli deterjanlarla düşük sıcaklıkta, az devirde yıkamalı ve oda sıcaklığında kurutmalıyız. Sıkma ve makinada kurutma asla yapılmamalıdır.

Kullanım Alanları

Arazi Giyim: Gore-Tex ceketler, pantolonlar ve ayakkabılar, doğa yürüyüşleri, dağcılık ve kamp gibi açık hava aktiviteleri için idealdir. Su geçirmezlikleri ve nefes alabilirlikleri sayesinde, zorlu doğa koşullarında konforlu bir deneyim sunarlar.

Spor Giyim: Outdoor sporlarından futbola, bisikletten koşuya kadar pek çok spor dalında kullanılan kıyafetlerde sıkça kullanılır. Bu sayede, sporcular performanslarını artırırken konforlu ve kuru kalabilirler.

Askeri ve Polis Ekipmanları: Askeri ve polis birimleri, görev sırasında çeşitli hava koşullarına dayanıklı olmaları gereken giysilere ihtiyaç duyarlar. Gore-Tex teknolojisi, bu ekipmanlarda sıklıkla tercih edilir.

Şehir Giyimi: Yağmurlu havalarda veya soğuk kış günlerinde, su geçirmez ve rüzgar geçirmez özelliklere sahip olan Gore-Tex ceketler ve montlar şehir giyiminde de tercih edilir.

Gore-Tex, doğanın sunduğu zorluklara karşı koruma sağlayan, konforlu ve dayanıklı bir teknolojidir. Çeşitli kullanım alanları ve üstün özellikleriyle, outdoor aktivitelerinden günlük yaşama kadar geniş bir yelpazede kullanıcılar tarafından tercih edilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir