Burton “ Step-in(on) ” Snowboard Bağlama Sistemi
Burton “ Step-in(on) ” Snowboard Bağlama Sistemi

Burton “ Step-in(on) ” Snowboard Bağlama Sistemi

Dünyanın en büyük snowboard markası retro bağlamalara büyük bir yenileme / güzelleştirme yaptı.

Burton “Step On” Bağlama

Burton geçtiğimiz ay snowboardun “bir sonraki evrimi” olarak müjdelenen ve Step On Sistemi olarak adlandırılan yeni bir “ayakla basarak/klikleyerek bağlamalı” arayüzünü dünyanın en önemli kayak merkezlerinden biri olan  Vail, Colorado ’da yaptığı basın toplantısı ile tanıttı.

Step İn dediğimiz , aynı kayak bağlamaları gibi üzerine basılarak kitlenen bağlamalar snowboar sporu için yeni değil aslında. Bu sistem snowboardculara müthiş kolaylık sağlıyor ;  ayak basarak başka hiçbir strap ( üst kemer )  gerek kalmadan hızlıca taytaya bağlanmayı sağlıyor.

Geçmişte bir kaç step in markasının başarısız deneyimi bu ürünün daha başlarken snowboard dünyasından silinmesini sağlamıştı. Bağlamanın istemsizce açılması  gibi problemlerden ötürü bir çok kişi bu tip bağlamaları nesli tükenmiş olarak görüyordu. Aslında Step İn bağlamaların genelinde bu sorunlar yaşanmamıştı. Mesela 1998 de Rossignol ün ürettiği SİS bağalamalr kusursuz çalışıyordu. Fakat rakip markalardan birinin ürettiği SİS ayaktan istem dışı çıkışlar yapınca sakatlanmalar oldu ve SİS ismi lekelendi. Kısacası bir otomobil kaza yapıp insanlar yaralanınca , o marka kötüdür demek yerine insanlar araba kötüdür ve risklidir dediler.

Şimdi Burton 3 yıllık yoğun bir geliştirme aşaması ardından bu sistemi modernize etti ve 2018 kışında pazara süremeye hazırlanıyor. Aslında SİS her snowboardcunun hayali diyebiliriz çünkü bir snoboardcunun en büyük sorunu her seferinde strapleri açıp kapatmak, hele ki belli bir yaştan sonar bu eziyet haline gelebiliyor.

Step On sistemi nasıl çalışır?

Burton Step On Bağlama ve Botu

Burton’ın Step On bağlamaları sadece SİS uygunluğuna sahip  botlarla kullanılabiliniyor. Erkekler için Photon ve Ruler botları, kadın içinse Felix ve Limelight botları.

Snowboard botunun 3 adet birleşme noktası var, 2’si sağ ve solda, 3. nokta da topukta. Bu noktalardan snowboard, bağlamasına kenetleniyor. Özetlemek gerekirse, basitçe ayağınız ile üzerine basın ve kaymaya hazırsınız.

Burton Step On Bağlama Sistemi

Pistleri yardırdıktan sonra, bağlamanın topuğundaki tahliye kaldıraç pinini çekip bırakıyorsunuz ve botlar artık serbest, boarddan kurtuldunuz. Botu çektiğiniz anda tutaç anında yerine oturur ve tekrar bağlanmaya hazırdır. Super Pratik ve basit yani.

Peki Burton SİS bağlamanın Snowbordcular için yararları nelerdir?

İlk olarak Burton snowboarda bağlanmak için harcanan zamanı kısalttığı için bağlama sisteminin hızlılığıyla övünüyor. Kolayca boarda bağlan, snowboardunu yap, eğlenmene bak, sonunda kolayca boarddan kurtul! Daha önce söylediğim gibi olay sadece hızlı olması değil! Özellikle 35lerini geçmiş boardcular iyi bilir ; gün içinde bağlamaları 10larca defa sökmek ve takmak ve bunu öne eğilip yapmak hiç de kolay bir şey değil.

İkincisi güç ve board kontrolü. Bağlamaya kilitlenmiş/hapsedilmiş olma hissi bacaklar ve ayaklardan boarda temiz bir güç akımı demek. Geleneksel bağlamalar esneyebilir ve kımıldayabilir çünkü ayakkabıyı üstten bastıran 2 farklı strap ile tutuyorlar.

Transworld Snowboarding dergisinden Taylor Boyd, Vail’de bağlamayı bizzat test etti ve bu bağlamanın özellikle parmaktan topuğa boarda tamamen kilitli/kenetlenmiş olma hissi etkileyici diyor. Board ile tek parçaymış gibi hissediyorsunuz.

Boyd ;  “En katı, en pahalı karbon zeminli geleneksel bir bağlama, Step On sisteminin sunduğu -mükemmel- reaksiyon süresi ile kıyaslanabilir mi emin değilim. Step On sisteminin kara inişlerde de performansımızı arttıracak hünere sahip olduğunu düşünüyorum. Step On sistemi sayesinde normal bağlamalarımla burun üstü kara çakılacağım yerlerde rahatlıkla kayabildim.” diyor.

Step On bağlamanın Negatif yönleri

Henüz tam olarak sisteme hakim değiliz ama ayak basıp klikleyerek kullanılan bağlamalarla ilgili bir çok insanın benzer endişeleri var. En başta, derin karda klikleme sıkıntısı insanı düşündürüyor. Kar derinleştikçe ve özellikle henüz ılık ve ıslaksa, bu tip bağlamaların içinde birikebiliyor. Bunun gerçekten sorun olup olmayacağını zaman gösterecek.

Step On Bağlamaları Kim için var?

Burton’ın Üretim Başkanı Yardımcısı Chris Cunningham, modası çok önceden geçmiş olduğu düşünülen bir ürüne geri dönüşün müşteride tereddüt yaratmasını anlıyor. Ama bu Burton’ı, kaymaya yeni başlayan bu sporun en acemilerinden saçları ağarmış en tecrübelilerine kadar tüm snowboardcuları kazanmaya çalışmaktan alıkoyamayacak. Kısacası bu bağlama herkes için tasarlandı.

Cunningham “vaktinde step-in’leri hiç görmemiş bir jenerasyon şimdi bu bağlamaya tanık oluyor. Bu gerçekten çok ilginç. Hatta sadece kayakçı arkadaşlarıyla takılmak için kaymaya giden bazı aile babaları artık çocuklarına ayak uydurabilmek ve onlar gibi kaymak istiyor” dedi.

Burton’ın en baştaki zorlu görevi step-on teknolojisine yönelik ön yargılara karşı çıkmak ve bunlarla savaşmak olacak. Eğer snowboard sporunun yaratıcısı bu büyük marka, Step On sisteminin varolan bağlamalarla eşit ve hatta onlardan daha iyi olduğunu kanıtlayabilirse,  bir kez daha geleceği selamlayan bir devrimin altına imza atmış olacaklar.

Burton Step On bağlaması ve uyumlu botları 2018 sonbaharda satışa sunulacak ve fiyatı 250$ ile 400$ arasında değişecek diye tahmin ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir