Bu araştırma gösteriyor ki; en mutlu egzersiz için dışarı çıkmalısın!
Bu araştırma gösteriyor ki; en mutlu egzersiz için dışarı çıkmalısın!

Bu araştırma gösteriyor ki; en mutlu egzersiz için dışarı çıkmalısın!

Koşu bandında yürümektense dışarıda 3 saat dağ/doğa yürüyüşü yaparsan daha enerjik hissedeceğini, daha iyi ve daha az endişeli bir moda gireceğini iddia ediyoruz! Bu sonuçlar Avusturya’nın Innsbruck Üniversitesi tarafından yapılan spor bilimi çalışmaları tarafından geçtiğimiz ay yayınlandı.

Patikada içinize çektiğiniz derin bir nefes, o mis gibi temiz hava hayatın en büyük hazzından biri olsa gerek. Yakınlarda trafik yok, hava tertemiz ve etrafta hiç bina göremiyorsun. Birçok insanın açık havada egzersiz yapmayı tercih etmesi haliyle büyük bir sürpriz değil ama geçtiğimiz ay PLOS gazetesinde söz konusu çalışmanın yayınlanmasıyla şimdi bilim tarafından açık hava yine gündeme geliyor.

Araştırmacılar 3 farklı tecrübeyi ele aldı; bir grup dağlarda doğa yürüyüşüne çıktı, bir grup koşu bandında yürüyüş yaptı ve bir grup sadece oturdu. Bilim adamları kişilerin sakinliğini, mutluluğunu, sağlık açısından valansını (sıhhat/zindelik), canlılığını, yorgunluğunu ve endişesini ölçmek için anketler yaptı.

Doğa yürüyüşü yapan grup, oturan gruba kıyasla, yorgunluk ve endişe hariç neredeyse her kategoride yüksek derecede artış gösterdi ve doğacılar, koşu bandında yürüyenlere kıyasla daha büyük canlılık ve daha az yorgunluk gösterdi.

Araştırma – Doğa yürüyüşü mü Koşu bandı mı?

Sonuçlara ulaşabilmek için gruplar deney sırasında 4 farklı anket yaptı. 42 katılımcının her biri doğa yürüyüşü tecrübesini birebir taklit etmek için programlanmış koşu bandıyla 3 aktivitenin hepsini tamamladı.

Öncelikle bir “his tartısı”, valansı veya hazzı ve “canlılık tartısı” canlılık veya meşguliyeti ölçtü.

Bir sonraki mod araştırması ölçümü ise endişe, sakinlik, yorgunluk ve öfke arasında ayrım yapmaya yardımcı oldu.

Son olarak katılımcılar harcadıkları Algılanan-Hissedilen Efor düzeyini derecelendirdiler.

Test Şartları

Doğa yürüyüşü testleri Avusturya’da dağlık Innsbruck şehrinin yakınlarında gerçekleşti. Her bir deneyin talimatına göre, 2 ile 3. gruplar “fazla yakmadan enerji” seviyesinde, saatte 3 mil hızı geçmeden yürüdü.

Doğa yürüyüşünden önce grup önce ilk değerlendirmeleri verdi(anketi tamamladı?). Sonra yaklaşık 1,5 saat boyunca tırmanarak 600 m yükseklikte bir tepede bulunan kulübeye vardılar.

Oraya vardıklarında grup diğer anketi tamamladı ve 1 buçuk saatlik patika ve orman yolu içinden yürüyüşe devam ettiler. Son olarak final anketi cevapladılar.

Koşu bandı yürüyüşünde, ilk yarıdaki eğimli yürüyüş dâhil çeşitli hızlarda doğa yürüyüşü birebir tamamlandı.

Bulgular “Dışarı Çık” diyor!

Deney beklendiği üzere, oturan gruba kıyasla dağ yürüyüşünün sonuçları mükemmel şekilde iyileştirdiğini ortaya çıkardı. Koşu bandı kıyaslaması, kapalı mekânda egzersizde depresyon, öfke ve heyecan gözlemlenmemesine rağmen dağ yürüyüşünün kapalı mekânda yapılan egzersize kıyasla daha çok fayda sağladığını gösterdi.

Dağ yürüyüşçüleri, koşu bandı yürüyüşü yapanlara kıyasla açık arayla daha yüksek aktivasyon & canlılık ve daha az yorgunluk gösterdi.

Not etmeliyiz ki bu çalışma sadece tek bir fiziksel aktivite üzerine yoğunlaştı; oda doğa yürüyüşü. Tabi ki diğer seçenekler de var, açık hava ya da kapalı alan kaya tırmanışı, bisiklet sürme, koşu, yüzme vb. sporlar henüz test edilmedi.

Raporda, doğada olmanın sağlıklı olduğunu iddia eden sayısız çalışma olduğundan bahsediliyor. Doğanın görsel olarak uyandırıcı ve olumlu etkisinden tutun yeniden canlanma ve pozitif meşguliyetin mükemmel hissettirmesine ve tabii çevrenin sağlık üzerindeki faydalı etkilerine kadar birçok çalışma var.

Sonuçta hepimiz kabul ediyoruz; dışarıda olmak ruhumuza iyi geliyor! Araştırmalar olsun olmasın, dışarıda olmaya devam edeceğiz. Hadi doğaya!

SPX Outdoor Ekibinin yürüyüşünden bir kare:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir