Ueli Steck ve Eiger Kuzey Duvarı
Ueli Steck ve Eiger Kuzey Duvarı

Ueli Steck ve Eiger Kuzey Duvarı

Eiger Kuzey Duvarı’na ilk tırmanış, sayısız deneme ve ölümden sonra 1937 yılında Anderl Heckmair tarafından gerçekleştirilmiştir. Alplerin buz ve kayadan oluşan 1.800 metrelik en büyük kaya duvarı Eigerwand ya da Nordwand diye bilinir.

Eiger ismi aynı zamanda insan yiyen anlamına gelen Ogre den türemiştir.
Eiger Kuzey Duvarı’na ilk tırmanışı yapmak uluslararası bir yarışa dönmüş, sayısız deneme ve ölümden sonra 1937 yılında Anderl Heckmair tarafından gerçekleştirilmiştir.
Tırmanılmasındaki zorluk, içerdiği teknik etapların yanı sıra dağın değişken havasından da kaynaklanmaktadır.
Belki de bugüne kadar yapılmış en iyi dağcılık filmi olan 2008 yapımı Nordwand’da, 1936 yılında bu duvarı ilk tırmanan olmak için kıyasıya yarışan güçlü tırmanıcıların yaşadığı trajik ve dramatik olayları gerçeğine sadık kalarak ele alır.

Eiger Duvarı’na 18’inde tırmanan “Swiss Machine”

Kahramanımız, İsviçreli Ueli Steck in tırmanış hayatı 17 yaşında başlar. Eiger Duvarı’nı ilk tırmandığında ise daha 18 yaşında olan Steck, yıllar içerisinde hem dağcılık tarafını geliştirip hem de Alplerde ve Himalayalarda yaptığı çarpıcı tırmanışlarla “Swiss Machine” lakabını alır.
Çarpıcı tırmanışları, hız rekorları ve solo (yalnız) tırmanışlardan oluşur.
Himalayalarda bulunan, 8.000 metre üzeri 14 zirveden biri olan ve yapılan tırmanış denemelerinde ölüm oranı en yüksek olan 8.091 metrelik Annapurna’ya yaptığı başarılı solo tırmanış sonrası dağcılık Oscar’ı da denilen Piolet d’Or (Altın Buz Kazması) ödülünü 2014 yılında kazanır.
Bu ödülü ilk kez kazandığı 2009 yılından bir yıl önce, Eiger Kuzey Duvarı hız rekorunu 2.47.33 ile kırar ve bu tırmanışı yine solo olarak başarır.

Rekorlar ve disiplin

Rekorlar ile ilgili en klişe laflardan biri olan “Rekorlar kırılmak içindir” sözü bu tırmanış için de gerçekleşir ve 2.28’lik yeni süre Dani Arnold’u bu rekorun yeni sahibi yapar.
2015 yılında dağda yaptığı birkaç tırmanışın ardından şartların iyi olmasından istifade eder ve bir deneme yapmaya karar verir Steck. Bu tırmanışı yalnız başına gerçekleştirirken onu hayata bağlayan şeyler iki adet buz kazması ve botlarındaki kramponlardır.
Hataya yer olmayan bu tırmanış stili ile oldukça hızlı hareket eder. Sonunda da 2.22.50’lik yeni rekorun sahibi olur.
Koşu ve tırmanışı çok sevdiği bilinen Ueli Steck’in, Antalya Geyikbayırı’nda tırmanış günü sonrasında koşu antrenmanını da aksatmayan disiplinli bir sporcu olduğu kendisi hakkında öğrendiğimiz bir başka gerçek.

Kırk yaşına gelmiş olmasının da etkisiyle tırmanış stilini daha güvenli bir çerçeveye çekeceğini her fırsatta dile getiren Steck’in aynı zamanda usta bir marangoz olmasının verdiği sabır da dağcılık kariyerinde etkili olmuştur belki.

Yalnızca Eiger Kuzey Duvarı’nda değil, tüm dağlarda güvenli tırmanışlar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir