Kayak Disiplinleri Nelerdir?
Kayak Disiplinleri Nelerdir?

Kayak Disiplinleri Nelerdir?

Kayak, kış sporları arasında en yaygın olarak yapılan spor olarak öne çıkmaktadır. Adrenalini yüksek bir spor olarak 1924 yılından beri Kış Olimpiyatları sporları arasında yer alan ve yaklaşık 100 yıllık bir geçmişi olan kayak sporu 6 farklı disipline ayrılıyor.

Alpin Kayak Disiplini

Kayak disiplinleri arasında en önemli ve popüler olanların başında Alpin kayak disiplinini gösterebiliriz. Alp disiplini yetenek ve hızı birleştiren coşkulu bir kayak sporudur. Alp disiplini yarışlarının beş resmi dalı vardır. İniş ve süper büyük slalom hız odaklı yarışlardır. Slalom ve büyük slalom, yarışmacının yeteneğinin günün kazananını belirlediği daha teknik etkinliklerdir. Beşinci kombine yarışıysa hem hızı hem de tekniği sınar.

Alp disiplini yarışları, “kapı” adı verilen renkli bayraklar kullanılarak düzenlenen yamaçlarda ya da pistlerde gerçekleştirilir. Geçitlere, en çok iniş yarışlarında rastlanırken, en sık geçit kullanılan yarışlar da slalom yarışlarıdır. Yan yana dizilmiş bayraklardan oluşan yarışa “açık” geçit yarışı, arka arkaya dizilmiş bayraklardan oluşan yarışa ise “kapalı” geçit yarışı adı verilir. Açık geçitler yarışmacıya aşağı inerken takip etmesi gereken güzergahı gösterirken, kapalı geçitler yarışmacıyı doğal iniş güzergahı çevresinde dönmeye zorlar.

Alp disiplininde esas itici gücü sağlayan yer çekimi olsa da spor yüksek derecede formda olmayı gerektirir. İşin büyük kısmını bacaklar yüklenir, kollar ve vücudun üst kısmı sadece dengeyi sağlar. Alt bacaktaki kaslar yarışçıların öne eğilmelerini sağladığı için özellikle önemlidir.

Kros Kayağı

Kros kayağı, dayanıklılık seviyesinin üst düzeyde olması gereken disiplinlerden biri olarak bilinmektedir. Kros kayağında sporcular, bitiş çizgisine ilk olarak ulaşmak için en süre dayanıklılık ve hız kazanmaya çalışırlar. Bu doğrultuda Kros sporcuları, kayak batonlarından kuvvetlerini ve desteklerini alır. Bu disiplin de kendi içerisinde serbest ve klasik kros kayağı olmak üzere ikiye ayrılır.

Kayakla Atlama

Alabildiğine dik bir rampadan kayarak hız alıp havalanmayı ve en uzak noktaya kadar tabir yerindeyse uçup yumuşak bir şekilde inmeyi hedefleyen sporudur. Rampa yüksekliğine bağlı olarak 70 ve 90 metre olarak iki ayrı kategorisi vardır. Kayakla atlama disiplini yalnızca erkeklerin yarıştığı bir kategori olarak biliniyor.

Nordik Kayak

Nordik kayak, en belirgin şekilde, alp kayaklarındaki düz ayak bağlarından farklı olarak, serbest topuk bağlama sisteminin kullanılmasıyla karakterize edilir. Bu işlevsel farklılığın nedeni, serbest topuk stilinin mümkün kıldığı düz ve yokuş yukarı arazide geçme ihtiyacından kaynaklanmaktadır. Bu sadece Nordic kayak stillerinin temelidir. Bu kategoride de 3 farklı dal bulunuyor. Her bir dalın farklı kuralları bulunuyor. Nordik stilde sporcuların performansı, kros ve atlama sonuçlarının totaliyle hesaplanıyor.

Snowboard

İki ayağın tek bir tahtaya sabitlenmesi ile karlı ve eğimli bir yüzeyden aşağıya özgürce kaymayı sağlayan snowboard, kısaca kar tahtası ya da kar kaykayı olarak tanımlanır. Snowboard yeni başlayanlar için eğitim alınması gereken bir spordur. Kaykay, sörf ya da kayak ile benzerlik gösterse de snowboard sporunun da kendine özel kuralları vardır. Başlangıç, normal eğimde kayma ve teknikler ile yaklaşık 8 saat süren temel eğitimler, güvenli bir şekilde kaymayı sağlar. Her yaşta snowboard öğrenilse de tavsiye edilen başlama yaşı 9’dur.

Düşmekten asla korkulmaması gereken snowboard sporunda üç adet stil bulunur. Özellikle Türkiye’deki snowboard yapanların kullandığı freestyle, rahat hareket imkânı sağlamasından dolayı başlangıç seviyesinde olan insanlar tarafından tercih edilir.

Freeride, serbest stile göre biraz daha dikkatli olunması gereken bir tarzdır. Hızlı kayış ve esnek hareketlere olanak sağlayan bu teknik ağırlıklı olarak profesyonel kayakçılar tarafından kullanılır. All Mountain ise tamamıyla en hızlı şekilde kaymak isteyenlerin, kondisyonuna ve manevra kabiliyetine güvenenlerin stilidir.

Serbest Kayak Stili

Serbest stil kayak, kış olimpiyatlarının bir parçası olarak antenler, moguls, çapraz, yarım boru ve slopestyle içeren bir kayak disiplinidir. Hava eğrileri ve dönüşler yapan bir kayakçıdan oluşabilir ve kayakçıların kayakları üzerinde kayma rayları ve kutular içerebilir. Ayrıca, yaygın olarak freeskiing, jibbing ve dünyadaki diğer birçok isimle anılır.

Bir tür kayak yarışması. Rakipler serbestçe ve sanatsal olarak beceri sahibi olanlar ve yapay eğimler ve atlama platformları kullanarak zıplarlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir