En doğa dostu kıyafet markası sizce hangisi? Alman markası Jack Wolfskin bu konuda sessiz bir Lider..
En doğa dostu kıyafet markası sizce hangisi? Alman markası Jack Wolfskin bu konuda sessiz bir Lider..

En doğa dostu kıyafet markası sizce hangisi? Alman markası Jack Wolfskin bu konuda sessiz bir Lider..

Geniş ürün zinciri ve Türkiye dahil dünyanın dört bir yanındaki 900 perakende mağazalarıyla Alman asıllı Jack Wolfskin doğa dostu ürünlerde çığır açıyor.

JW  tartışmasız en doğa dostu (sürdürülebilir ) marka!

İnsanlar genellikle “sürdürülebilirlik” terimi söz konusu olunca çevre dostu ve yeni kurulmuş markaları düşünür. Ama bir Alman şirketi çevreye dair verdiği sözlerle kendini en tepeye taşıyacak gibi gözüküyor.

Diğer büyük markalar gibi, JW de kıyafetlerini test edebilmek için dağ rehberlerini giydiriyor. Ayrıca şirket rüzgâr tünelleri kiralayıp  çadırlarını şiddetli rüzgâra karşı ilk elden deniyor.

Tedarik zinciri şeffaflığı, “Adil Giyim Vakfı” Fair Wear Vakfı üyeliği, organik pamuk kullanımı, kürk ve nanoteknoloji kullanımına karşı duruşu ile ve sağduyulu tüy sertifikasına sahip Jack Wolfskin üretimin neredeyse tüm aşamalarını test ediyor. Bunlara ilaveten 900’den fazla mağaza ve 4000 perakende mağazası ortaklıkları ile  JW doğa dostluğu/sürdürülebilirlik konusunda hızla yukarı tırmanıyor.

Yarım asırdır sürdürülebilir/doğadostu girişimlerle iç içe olsa da JW ilk bakışta çevre odaklı bir firma olarak görülmeyebilir. Şirketin CEO’su Melody Harris-Jensbach yakın zamanda gerçekleşen röportajında JW markasının çevreci girişimleri ile ilgili çok konuşmadığını çünkü bugüne kadar bu çalışmalarını duyurmayı çok önemsediklerini söyledi ve ;

“Belki bu bir hataydı ve geçtiğimiz birkaç yıl çok mütevazıydık” diye devam etti Melody.

Mütevazılık bir yana, Jack Wolfskin doğadostu/sürdürülebilirliğin etkili bir destekleyicisi olarak  öne çıkıyor. Geniş ARGE personeli, binlerce katalog ürünü, yüzlerce mağazası ve üreticiler hakkındaki detaylı bilgisi ile şirketin büyük hacmi, outdoor sektörünü gözle görülür şekilde değiştiriyor.

Bayan Harris-Jensbach; her geçen gün JW’in çevreci mesajını pekiştireceğini belirtiyor. Marka özellikle Ekosfer ceketi gibi %100 geri dönüşümlü malzemelerden üretilmiş  ürünlerini öne çıkarıyor.

Bunun ötesinde Ekosfer ürünlerinin kumaşları tamamen perfluorokarbon maddesiz üretiliyor. Bu tip sürdürülebilir ürünleri ile JW, çevreci-doğa dostu dizayn ve teknolojisi hedefine dair verdiği sözleri tutacağını kanıtlıyor.

JW Amerika yöneticisi Dana Kafka ; şu an itibari ile yürürlükte olan ve şirketin ileriye dönük projelerinin 9 ana başlıktan oluştuğuna dikkat çekti.

JW Göze çarpan 9 doğadostu/sürdürülebilirlik politikası

1) Adil Giyim Vakfı ( Fair Wear Found. )Üyeliği ve bu vakıftaki  Liderlik Konumu

JW sözünü kanıtlamak ve daha fazla güvenilir & inandırıcı olmak için giyim tedarik zinciri endüstrisinde adil, güvenli ve sağlıklı çalışma koşullarına odaklanmış bir organizasyon olan çok üyeli tam bağımsız Adil Giyim Vakfı’nın 2010’da ilk üyesi oldu.

Sonra outdoor endüstrisinde bir ilk olarak “kurumsal şeffaflık” yasası gereği JW için çalışan tüm fabrikaların detaylı bir listesini yayınladı. Markanın çalışanlarına adil davranışı ve tüm dünyaya karşı şeffaflığı 2015’te ve takip eden yıllarda Adil Giyim Vakfı’ndan “Lider Konum” ünvanını kazanmasını sağladı.

2) Perfluorokarbon maddeye karşı savaşı

JW perfluorokarbonu saf dışı bırakmaya birkaç yıl önce başladı ve marka bu yaz itibariyle kıyafetlerinin neredeyse yüzde 90 oranında PFC’siz olacağına dikkat çekti. Jack Wolfskin ayrıca daha fazla doğadostu/sürdürülebilir yaklaşımlar ve teknolojik alternatifler için 2020 itibariyle PFC ürünleri %100 oranında üretiminden çıkaracağına söz verdi.

3) Bluesign sistemini kullanan Sürdürülebilir Üretim

Hammadde yapımında kullanılan kimyasallardan tutun, üretim materyallerine ve üretimi tamamlanmış mağaza rafındaki ürüne kadar Bluesign teknolojisindeki bir takım standartlar, JW’in tedarik zincirinin tüm safhalarına dâhil edilmiştir. (yapım aşamasındaki tüm adımlar/kademeler, emniyeti ve çevreye duyarlı uygulamaları sağlamak için denetime tabi tutulur)

Hedef nedir? 2020 itibariyle kıyafet ve dış giyim eşyalarında kullanılan tüm kumaşların %100 nün Bluesign sertifikasını elde etmek.

4) Şeffaf Tedarik Zinciri

Bir tek ürünü üretmek için düzinelerce tedarikçi gerekiyor. JW aşağıdaki resimle Altis Kadın SoftShell Ceket’i üzerinden tedarkçilere dair bir örnek gösteriyor. Resimdeki tek bir parça ceketi üretebilmek için 12 tedarikçi, muhtelif parçaları işlemek, derlemek, basmak, dokumak, boyamak ve dikmek için 54 taşeron firma ile çalışıyor.

Bu süreci açmak gerekirse JW, üretimde ortaya çıkan karışıklarda ve kıyafet yapımı aşamasında ortaya çıkan pek çok sürdürülebilirlik probleminde tüketicileri, onların personelini/ekibini ve ortaklarını eğitmeyi umuyor. Bu şeffaflık kanalıyla JW çevre dostu uygulamalara bağlılığını kanıtlıyor.

5) Sıfır Tasfiye Programı

Tehlikeli Kimyasalların üretim aşamasında doğaya sıfır Tasfiyesi Programı tekstil ve ayakkabı üretimindeki tehlikeli kimyasallarının tasfiyesini saf dışı bırakan bir misyona sahiptir. JW 2012’de gruba dahil olarak, 2020 itibariyle tüm tehlikeli kimyasalların kullanımını saf dışı bırakmayı amaçlayan ZDHC programına söz vererek bağlanan ilk outdoor markası olmuştur.

6) Hayvanların Refahı

Hayvan refahı JW’ın bir kaygısı. Firma, canlı hayvandan tüy yolma ve kaz ciğeri işlemlerine tüy üretimlerinde yer verilmediğini garanti ediyor. Firma, 2015’te Tekstil Değişim Organizasyonu’ndan Sağduyulu Tüy Standartları’na geçti.

Bazı eskimo ceketleri tüylü kumaştan olsa da firma gerçek kürk kullanmıyor. JW, hayvanları kürkleri için yetiştirmek “ahlaken mazur görülebilir değildir” düşüncesini benimsemiş Kürksüz Perakendeciler Programı’nın bir üyesidir.

Buna ilaveten, deri ayakkabı için öncelikli bir materyal olsa da JW sürdürülebilir uygulamaları sağlayabilmek için işlem görmüş deriye karşı çok katı standartlar kullanıyor.

7) Geri Dönüştürülen Materyaller

Geri dönüştürülen poliyester JW ürünlerinde tekrar kullanılabilir hale getiriliyor. Üstelik firma sadece bluesign-sertifikalı geri dönüştürülmüş materyaller kullandığını zikrediyor. Bu şekilde geri dönüşüm sırasında da doğaya zarar verilmemiş oluyor.

8) Sıfır Nanoteknoloji

JW ürünlerinin hiçbirinde nanoteknoloji kullanmıyor. Marka “insan vücudu üstündeki etkilerine karşı olası bir riski açıkça engelleyebileceğine dair sonuca varmış uzun vadeli çalışma olmadığından” 2010’da bu teknolojiyi kullanmayı bıraktı.

9) Organik Pamuk

Outdoor endüstrisindeki diğer markalar gibi JW de organik olmayan pamuğu üretim hattından tamamen çıkardı. 2013’ten beri firma sertifikalı organik pamuk kullanıyor.

Peki organik pamuğun yararı nedir? Organik pamuk yetişirken daha az suya ihtiyaç duyar. Ayrıca ekinler, böcek ilaçları, ot öldürücüler veya GMO uygulamaları vb. işlemlerden geçmez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir