Dağçı Ueli Stick Everest yolunda vefat etti.
Dağçı Ueli Stick Everest yolunda vefat etti.

Dağçı Ueli Stick Everest yolunda vefat etti.

Kendisine “İsviçre Makinası” ünvanını kazandıran teknik zirve çıkışlarında sert ve hızlı tırmanışlarıyla bilinen ünlü dağcı Ueli Steck, Everest’e tırmanışa hazırlık aşamasında yaptığı idmanda öldü. Üstelik ne yazık ki sadece 40 yaşındaydı.

Himalayan Times gazetesinin raporuna göre, 6 kişilik kurtarma ekibi cansız bedenini buldu. Diğer dağcılar kazadan önce kendisini tırmanırken görmüşler.

Not: bu yazıda kazanın Steck’in Everest’e değil Nuptse Dağı’na tırmandığında gerçekleştiğini belirtmek isteriz. Nuptse Dağı, Everest’e yakındır ve stardart Everest Dağı yolundan ulaşılabilir.

Steck ilave oksijen olmadan Everest’e tırmanma girişimi için alıştırma yaparken kaza gerçekleşti.

Steck’in ailesi inanılmaz üzgün ve medyadan Ueli’ye saygısızlık etmemek adına ölümüyle ilgili koşullara dair spekülasyonlardan uzak durmalarını rica ediyor. Steck’in websitesindeki ifade bu şekilde.

Bedeni dağdan indirildi. Bu 2017 Everest’e tırmanma sezonunun ilk ölümü ve umuyoruz bir yenisi daha gerçekleşmez.

Ueli Steck: 1976-2017

Steck yüksek hızda zorlu dağlara tırmanan elit kadro dağcılar arasındaydı. Bir çok hız rekoru kırmıştı. 16 Kasım 2015’te Steck, iyi hava ve tırmanma koşullarından yararlanarak klasik Heckmair rotasında dağın zirvesine ( ED2, 1800m) yalnızca 2 saat 22 dakikada tırmandı.

Dağcılıkta en yüksek onur mertebesindeki Piolet d’Or ödülünü 2009 ve 2014’te olmak üzere 2 kez kazandı.

Ilk tırmanışlarının ve hız rekorlarının listesi efsanevi. Ilk olarak Eiger’ın Hecmair rotasına 1995’te henüz 19 yaşındayken tırmandı. 2009’da tek başına 1 saat 56 dakikada vararak Matterhorn kuzey cephesi (Schmid yolu) yoluna hızlı bir rota belirledi.

Steck Everest’in zirvesine ek oksijen olmadan 2012’de ulaştı. 2015’te İtalya, Fransa, İsviçre ve Alp’lerdeki 4000m üzerindeki 82 adet resmi tepeye 62 günde tırmandı.

Ayrıca Himalaya ile birlikte Makalu, Shishapangma, Chooyu ve Annapurna da dahil dünyanın dört bir yanındaki büyük dağlara tırmandı.

Steck dağdaki ahlakı ve inanılmaz insan üstü yetenekleri sayesinde çok saygı duyulan büyük bir dağcıydı.

Websitesinde “dağlarda, olmak istediğim yerdeyim” demiş Steck “orası mutlu ve rahat hissettiğim yer”.

Outdoor ve Dağcı topluluğunun tepkisi

Steck’in ölüm haberi tüm outdoor dünyasını şoka soktu. Onun insan üstü yetenekleri dünyada bir çok kişiye ilham vermiştir.

Dağcı Alan Arnette “Ueli’nin ailesine, arkadaşlarına ve hayranlarına en içten başsağlığı dileklerimi sunmak isterim. Bugün dağcılıkta gerçekten çok trajik bir gün” şeklinde websitesinde üzüntüsünü belirtmiş.

Steck dağlardaki cesur tırmanışları ile gerisinde bir efsane bıraktı ve çoğuna ilham verdi. Ailesi, arkadaşları ve dağcı arkadaşlarına biz de başsağlığı diliyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir