Mükemmel fotoğraf çekmenin sırları size biraz garip gelebilir ama bu püf noktaları ihtiyacınızın olmadığı pahalı ekipmanlara para kaptırmaktan sizi kurtarıyor.
En yüksek kalitede fotoğraf çekmeyi sağlayan ekipmanlara yatırım yapmanın cazibesi birçok insanı ihtiyaçları olandan daha fazla techizat taşımaya sürüklüyor.
İyi haberse; artık kamera ekipmanlarını sadeleştirip paradan tasarruf edebilir ve büyük lenslerle ağır fotoğraf çantasını taşımayı es geçebilirsin. Kameranla daha fazla zaman geçirmek ve fotoğraf çekme teknikleri üzerinde çalışmak artık çok daha iyi bir yatırım.
Canon Işık Araştırmacısı Adam Jones’un yakınlarda yaşadığı olaydan birçok püf noktayı topladık ve fotoğraflarınızı “Ekipman Satın Alma Sendromu”na yakalanmadan bir üst kademeye taşımanın yollarını öğrendik.
Resim: “Altın Saat” sırasında çekilmiş bir resim, ışığın en sıcak ve yumuşak zamanı
Çok erken kalkın & Geç yatın – Erken kalkan yol alır da diyebiliriz J
Güneşin en tepede olduğu saatler bir çok nesneyi en kötü halinde gösterir.
Güneş ışığı, gündoğumu dan sonra ve gün batışından önceki saatte belirgin bir biçimde sıcak ve yumuşak bir ışıldamaya sahiptir. Bu güneş ışığı aynı zamanda daha geniş, yoğun gölgelerin azalmış olduğu ve parlak ışıkların sönükleştiği “Altın Saat” olarak biliniyor.
Manzara resimleri, outdoor portreleri ve vahşi yaşam fotoğrafçılığında, günün erken (gündoğumu) ve geç gün batımı) saatteki güneşten yararlanabiliriz. Gökyüzü çoğu zaman belirgin ve canlıdır, bu saatler vahşi yaşamı yakalamak için en iyi zamandır. Güneş doğarken oluşan helezonları ve uzun mesafe pozlamalı gece çekimleri gibi canlı fotoğrafları çekmek gün ortasındaki ışıkta düpedüz imkânsızdır.
Resim: bu patika ben bu fotoğrafı çektikten sadece bir saat sonra turist kaynıyordu. Ama saat sabah 6’yı çeyrek geçe sadece O’nunla ben vardık!
Turistlerden uzaklaşın
Şafaktan önce veya karanlıktan sonra dışardaysanız yolu yarıladınız demektir- çoğu turist henüz sokaklara dökülmedi. Aşınmış yollardan uzaklaşıp ıssız ve saf pozlar çekebileceğiniz yerler bulmak için yerli halka danışmak iyi resme ulaşmanın en doğru yoludur.
Işık kaynağını arkanıza alın
Özellikle profesyonel donanımlı hareketli menzili olmayan alt uçlu kameralarla, güneş ışığını fotoğraf karesine almak resimde soluk bir gökyüzü çıkmasına ve karanlık gölgelere sebep olur.
Eğer kameranızı ışık ile objenin arasına hizalarsanız resimde daha iyi tonlar yakalarsınız.
Gökyüzünü olabildiğince küçültün/azaltın
Resim: Eğer güneş tepedeyken, parlak ve bulutlu gökyüzü geri planda çıksaydı bu çekim hayal meyal bir siluetten ibaret olacaktı. Ama gördüğünüz gibi serçenin turuncu perçemi gayet parlak ve net.
Basitçe resimdeki gökyüzünün miktarını azaltmak, parlak noktaların ve gölgelerin dengelenmesine yardımcı oluyor. Ayarlarınızla oynamayarak kameranızı dengelemediğiniz takdirde kamera otomatikman görüntünün en karanlık kısımlarıyla gökyüzünün parlaklığını dengeler ve bu da kötü sonuçlar elde etmenize neden olur.
Ayaklarınızla Zumlayın!
Kabul edelim ki hepimiz Canon 100-400mm f/4.5 USM II marka fotoğraf makinesi ile resim çekemiyoruz. Gerçek dünyada çoğumuz cep telefonlarımızı, şipşak fotoğraf makinelerini ya da DSLR lensleri kullanarak resim çekiyoruz. Bu da demek oluyor ki objeye yaklaşabileceğin tek şeyle; ayaklarınla yaklaşacaksın.
Güvenlik kuralları sınırları içinde (ki bunlar büyük ihtimalle sizin güvenliğiniz için belirlenmiştir) kareniz için en iyi kompozisyonu yakalayabilmek adına etrafta gezinin.
Uzayan/Akan çizgiler arayın
Resim: odaklanmamış alana doğru uzayan çizgiler gözü çizginin sonuna kadar takip etmeye zorluyor
Objenize doğru uzayan ya da fotoğraf karesi boyunca akan çizgiler bulun. Görüntüdeki çizgiler resme doğru ya da resimden dışa doğru akıyor gibi hayal edin.
Bu çizgileri resimlerin köşelerine koymaya çalışın ya da resminizin üçte birine gelecek şekilde hizalayın. Eğer kameranızın sabitleme düzeyi varsa çekimlerinizin kusursuz bir yatay çizgide olmasını sağlayın.
Yansımaları ve Suyu kullanın
Resim: Yellowstone’daki ağaçların renkli termal havuza yansıyan görüntüsü, resme derinlik veriyor ve ilgi çekiyor.
Su, outdoor manzaralarının en mükemmel parçasıdır ve doğal cisimlerin suya yansımalarını kullanmak bir dizi güzel efekte sahne olabilir. Tabi ki nehirler ve göller öngörülmezdir ve bunlara yansıyan
objeler anlaşılmaz olabilir. Ama ister mükemmel bir ayna gibi ister bozulmuş bir yansıma olsun, suyun yüzeyi resme heyecan ve dram katacaktır.
Minik şeyler arayın
Resim: bir öbek ot kaynak suyunun sığ akıntısında bir başına büyüyor
Outdoor çekimi yaparken, nefes kesen manzaraları ve güzel gün batımlarını aramak düştüğümüz en basit tuzaktır. Hâlbuki dışarda çok daha ilgi çekici olabilecek birçok küçük ölçekli objeler vardır. Manzaranın içinde minik manzaralar, görüntüler arayın ve benzer objelerin eşsiz anlarını bulmaya odaklanın, bu arayış tuzaktan kurtulmanıza yardım edecektir.
Zaman ayırın
Resim: Düzinelerce turist çevremde dolanırken ben bu şahin çiftin havalı bir şey yapması için bekledim
Bazen sadece zamanı gelmemiştir. Oturun ve çevrenizdekileri gözlemleyin ve yeni bir obje bulun. Işığın değişmesini veya bir yaratığın görünmesini bekleyin. Siz sessizce beklerken kuşlar sakinleşip yaptıkları işe devam edecekler.
Dışarı çıkın! Outdoor olun!
Kameranla dışarıda ve doğru yerde değilsen asla doğru kareyi yakalayamazsın. Yağmurda kullanabileceğin eşyalarını, hangi tür/marka olursa olsun kamera sistemini ve biraz atıştırmalıkla suyunu içeren bir çanta hazırla yeter.