İlkbaharda Dağlarda Backcountry Yapmak
İlkbaharda Dağlarda Backcountry Yapmak

İlkbaharda Dağlarda Backcountry Yapmak

İlkbaharda dağlarda backcountry yapmak için mükemmel bir mevsimdir! Sebebi?

1. Baharda günler daha uzundur!

İlkbaharda güneş daha erken doğar ve gündüzler kış aylarına göre daha uzun olur. Güneşli saatler kış aylarına göre çok daha uzun olduğundan dağlarda hareket süresi de daha uzun olacaktır. Ayrıca görüş açısının netliği tamamen farklı bir avantajdır. Sonuç olarak hareket alanı daha rahattır, seyahat daha kolaydır ve güvenlik açısından da avantajlıdır. Ve ne kadar çok zamanınız varsa, dağların derinliklerine o kadar çok inebilirsiniz. Baharın en güzel mevsim olmasının en büyük nedenlerinden birinin de bu olduğu söylenebilir.

2. Anlaşılması kolay kar koşulları

Dağlarda yamaçları değerlendirmek açısından ilkbaharda kar kalitesi daha net olduğundan kar koşullarını kavramak daha kolaydır. Baharda bol kar olmadığından kayak ve board seçimini de ona göre yapmak daha doğru olacaktır. Kış aylarında özellikle off-pistte bol kar kayağı ya da board gerekirken, baharda normal kayak ve boardlarınızla da kayabilirsiniz.

3. Sabit hava, çığ ve siste kaybolma riskini azaltır

Yüzey çığı, kar kütlesinin daha zayıf bir katmanında biriken karın çökmesidir. Nisan ayında hava, kış sezonuna göre daha istikrarlı olma eğilimindedir. Bu nedenle yüzeyde çığ riski, yeni karların sıklıkla biriktiği kış aylarına göre daha azdır. Dağ havası tam olarak hiçbir zaman belli olmaz ama mayıs ayında kar fırtınaları nadirdir. Görüş mesafesinin düşük olması nedeniyle beyazlık içinde kalma veya görüş mesafesinin düşük olması nedeniyle kaybolma riski azalır.

4. Kapalı yolların açılmasıyla uzun mesafelere kolaylıkla ulaşım sağlanarak kayak yapılabilen rota sayısı artırılabilir

İlkbaharda kışın kapalı olan yollar yavaş yavaş açılıyor. Böylece kış ortasında 6-7 saat yürüyüş gerektiren yokuşlara araçla hızlı bir şekilde ulaşılabiliyor. Bu nedenle kış aylarına göre kayılabilecek rotaların sayısı ciddi oranda artıyor. Baharın en büyük cazibelerinden biri de yeni rotalar keşfedip hiç el değmemiş yerlerden kayabiliyor olmaktır.

Backcountry-Uludağ

5. Kar yoğunlaşır ve yürümek kolaylaşır

Kışın ortasında hava şartlarından dolayı yürüyüş için en iyi süre yaklaşık 1-4 saattir. Aksi halde hava soğuk ve arazi şartları zor olduğundan yorgunluk artacaktır ama nisan ayından sonra rotanızı hiç tereddüt etmeden daha fazla saat yürüyüş yapacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Tur kayağı ya da splitboarda yeni başlayanlar bile bahar aylarında rahatlıkla yürüyebilirler. Baharın güzel tarafı kışa göre çok daha uzun süre yürüyebilmenizdir. Backcountry zor gibi görünür, fakat oldukça keyifli anlar yaşatır size.

6. Bol karda iyi kayamasanız bile, pistlerde kayma yeteneğiniz varsa baharda off-piste yine de gidebilirsiniz

Nisan ayından itibaren dağlarda hemen hemen hiç bol kar kalmaz, bu nedenle genellikle bol karda kayma tecrübesi olmayan kişiler bile pist dışı bölgelerde rahatlıkla kayabilirler.  Bu da baharın bir diğer avantajıdır.

7. Tırmanış yaparken veya yürürken bile havanın sıcak olması rahatlık sağlar

İster tırmanış yapıyor olun ister mola veriyor olun, bahar sıcak ve keyiflidir.  Kayak yapmanın yanı sıra, mavi gökyüzü altında doğa manzarası eşliğinde kar yürüyüşü yapmak da oldukça keyiflidir. Gün süresinin uzun olduğu dağlarda zamanınızda bol olacaktır.

8. Backcountry yaparken gününüzü verimli kullanın ve ekstra eğlencenin tadını çıkarın

Güneş süresi ne kadar uzun olursa, gün içindeki kullanılabilir süre de o kadar uzun olur. Bu nedenle sabah erkenden başlayarak bol bol kayak yapmanın keyfini çıkarabilir ve öğleden sonra erken saatlerde dağın aşağısında olabilirsiniz, çünkü gün ortasındaki uzun yürüyüşler sıcak ve zorlu olabilir. Yine de günde yaklaşık 6 saat vakit geçirmek baharın büyük bir avantajıdır. Öğleden sonra dağlarda göl ya da sıcak su kaynakları varsa keyfini çıkartabilirsiniz.

Baharda Kayarken Eklenebilecek Araçlar:

Ekipmanlar temelde kış ortasındakiyle aynıdır, ancak sabah erken saatlerde don olma ihtimali ilkbaharda da var, o yüzden nisan ayı içindeyse kayak kramponları eklemenizi isterim. Günler uzadıkça havalar da ısınıyor, bu nedenle turumuza bazen sabah erken saat 6.00 civarında başlayabiliyoruz.  O zaman kar genellikle sert ve buzlu olabilir. Krampon takıp sabah erkenden yürüyüşe başlamak, birkaç saat yürüyüş yapıp, güneşle beraber karlar yumuşadığında rahat kayak yapmanın keyfini çıkarmak için ilkbahar en güzel zamandır.

Kıyafet Seçimi:

İlkbaharda giyim durumu ve katmanlama biraz farklıdır. İnce bir alt ve üst içlik kullanın. Gün içerisindeki zamanlamaya bağlı olarak hava aniden değişebilir, bu nedenle katmanlı giyinmek daha doğru olacaktır. İçlik üstüne kabuk bir ceket bahar ayı için idealdir ama ani hava soğumasına karşı çantada her zaman ara bir katman yedek durması iyi olacaktır.

Diğer Ekipmanlar:

Backcountry sürecinde farklı ekipmanlara da ihtiyaç olacaktır. Bahar’da güneş güçlü olduğundan gözlük camları biraz daha koyu olmalıdır. Güneş gözlüğü elbette olmazsa olmaz. Siyah camlı güneş gözlükleri daha iyidir. İlkbaharda kaya düşme ve kayma riski vardır, bu nedenle kask takın. Yürüyüş yaparken gölge için geniş kenarlı bir şapka takın.

Ilkbaharda havalar ısındığı için ve kar koşullarını anlamanın daha kolaylaştığı için, birçok kişi daha yüksek dağlara çıkmaya başlar. Ancak nisan ayında da   kar yağışı ihtimali hiç yok değildir ve bu dönemde de çığ riski olduğu gerçeğini unutmamak ve pist dışında kaydığımız tüm rotalarda güvenlik ekipmanlarınızın tam olduğuna emin olmamız gerekir. Ekipmanlar için spx.com.tr ‘yi ziyaret edebilirsiniz.

Yanınızda mutlaka çığ çantası, kürek, Beacon (verici) ve çığ sondası olması gerekir. Kış şartlarına göre vücudunuza daha fazla özen göstermeniz önemlidir. Çok terlediğiniz için bol su içmek, uzun süre aktif kalacağınız için enerjinizi yenilemek için enerji verecek yiyecekler yemek ve güneş ışığı çok güçlü olduğu için güneş yanığının önlenmesi gibi dikkat etmeniz gereken birçok önemli nokta var. Bundan sonrası sadece baharda dağlarda olmanın keyfini çıkarmak ve bol bol kaymak!

X-Team üyemiz Ceren Muskara‘ya bu güzel deneyimini bizler ile paylaştığı için teşekkür ederiz.

Diğer X-Team üyelerimizin maceralarını https://sportpointextreme.com/blog/category/xteam/ bağlantısı üzerinden okuyabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir