“Ultra” ya da “Ultra Maraton”, maraton mesafesi olan 42.195 metrenin üzerinde koşulan tüm dayanaklılık yarışlarına verilen genel addır.
Bu tanım, 50 km mesafe yarışı, 24 saat kapalı pist yarışı, 48 saat koşu bandı üzerinde, 100 km patika yarışı, 100 mil ve hatta 1.000 mil yarışlarının hepsine ultra maraton deniyor.
İnsanoğlunun sınırlarını zorlama arayışı neticesinde ve koştuğu mesafeler yeterli gelmemeye başlayınca, süre, mesafe ve coğrafyalar değişmiş ve ultra trail koşuları yapılmaya başlanmış. Bu koşulardan kimisi zamanla dünyanın en zorlu ultra trail yarışlarına dönüşmüş.
Antrenmanlarla pekiştirilmiş, fiziksel-mental dayanıklılık ve bir tutam da delilik isteyen bu yarışlardan en can yakan 7’sini aşağıda bulabilirsiniz.
Ultra Trail du Mont Blanc / Chamonix, Fransa
Fransa, İsviçre ve İtalya’dan geçen ve efsane Mont Blanc dağının gölgesinde koşulan bir yarış.
170 kilometrelik bu yarış sırasında çıkılan toplam yükseklik Everest tırmanışından daha fazladır.
Alplerin ünlü Chamonix bölgesinde koşulması ve dağların heybeti arasında koşmak için başka ultra yarışlar bitirip puanlar toplamanız gerek.
Bol iniş çıkış, kar ve yağmur, kayalık bölümleri ile oldukça zorlu bir yarış.
Eiger Ultra Trail / Grindelwald, İsviçre
Dağcılık ve tırmanış tarihinin epik ve aynı zamanda trajik olaylarının yaşandığı haşmetli Eiger Kuzey Duvarı’nın dibinden de geçen çok genç bir yarış.
Yarış, 101 kilometre uzunluğuyla ve 6.700 metrelik iniş çıkışıyla oldukça mücadele gerektiren bir yapıya sahip. Eiger kuzey yüzü hız rekorunu kıran Ueli Steck’in de dediği gibi; “E101’i koşmak Eiger’i yalnız tırmanmaktan daha zor.”
Everest Ultra / Nepal
Dünyanın en yüksekte koşulan, 60 kilometre uzunluğundaki ultra koşusu. Dünyanın en yüksek dağı Everest’in ana kampından başlayan yarış Sherpa köyleri, yak yolları, Budist tapınakları ve asma köprülerle dolu dağlık bölgede koşuluyor.
Parkurun çok az çıkış içermesi ve çoğunlukla yokuş aşağı olması, yüksekliğin getirdiği riskleri azaltmak için parkurun bu yönde tercih edilmesine neden olmuş.
Diyelim yarışa kaydoldunuz. Start çizgisine ulaşmak için günler süren trekking yapmak zorundasınız. Bu yarış için üç haftanızı ayırmayı unutmayın.
Jungle Ultra / Amazon Ormanları, Peru
Amazon yağmur ormanlarında geçen bu 230 kilometrelik beş etaplı ultra trail koşusunda, aralarında patikalar, nehirler, Peru kabilelerinin köyleri ve bakir ormanlarından geçilip devasa karıncalar, jaguar ve maymunlar dâhil olmak üzere vahşi yaşamın canlılarını görmek mümkün.
Nem oranının yüzde yüzlere yaklaşması sonucu “Vücudunuzun ısısını düzenlemek için yaptığı terleme gereksiz kalır!” sözlerinden oluşan tanıtım yazısı bu yarışın zorluğunu açık seçik ortaya koyuyor.
Dragon Back Race / Galler, Birleşik Krallık
Futbolseverlerin Ryan Giggs, Gareth Bale gibi yıldızlardan anımsayacağı Galler’de beş gün süren ve ülkeyi boydan boya kat eden, 300 kilometrelik bir yarış bu. İlki 1992 yılında gerçekleştikten, ikincisi ise 20 yıl sonra düzenlenen Dragon Back Race, dünyanın en zorlu patika yarışı olmayan patika yarışı.
Kayalık ve kaygan zemin, rüzgâr ve iniş çıkışların acımasızlığına karşın sadece kontrol noktalarına uğramanız istenen, geri kalan koşu rotasını sizin belirlediğiniz, pusula ve harita kullanımı bilmenizin gerekli olduğu bu yarışı tamamlarsanız Galler ordusuna komando olarak kesin alınırsınız 🙂
Badwater Ultra / Kaliforniya, ABD
Çok sıkı hazırlanılması gereken yarışlardan biri daha… 217 kilometrelik bu yarış yılın en yüksek sıcaklık ve nem değerlerinin olduğu dönemde Ölüm Vadisi (Death Valley ) ve Whitney Dağı (Mount Whitney) arasında koşuluyor.
Yarışmacıların dehidrasyon, amansız kramplar, halüsinasyonlar eşliğinde koştuğu bu yarışı bitirmek sizi “Sen insan değilsin!” mertebesine çıkarır.
Elit ultra koşucular arasında bile bu yarışı bitirenlerin az olması, ne tür bir deneyime kayıt yaptıracağınızı bilmeniz açısından son uyarı.
Tor des Geants / İtalya
Alpler’in en yüksek dört zirvesinin eteklerinden geçen 330 kilometrelik bir yarış. Uykusuzluk, teknik geçişler, dizleri ağlatan iniş ve çıkışlarla dolu bu yarışın zaman sınırı 150 saat. Uyumaya, dinlenmeye, yemek yemeye ne kadar zaman ayıracağınız tamamen sizin yarış stratejinize kalmış.
Bizden size tavsiye; kayıt yaptırmadan önce dört kere düşünün.