Arama-Kurtarma: Kafamızda, stresli koşullarda ; tehlikelerle ve yüksek risklerle bezenmiş işleri canlandıran terim. Artık birçoğunuzun tahmin edebileceği gibi yakın gelecekte dronlar arama-kurtarma ekiplerinin kullandıkları aygıtlar arasında yer alacaklar. Bunlardan biri belki de bu hafta tanıtılan ve yarıklara/mağaralara indirilebilen bu konsept olacaktır.
Yeni bir arama-kurtarma aracı kendini göstermeye başladı; Gözlerimizi gökyüzüne (bazen de yeraltının en saklı köşelerine) yönelten ve kısaca dron olarak bilinen insansız hava araçları..
Bir endüstriyel dron ( İHA ) üreticisi olan Flyability, bir buzul yarığı içinde arama-kurtarma senaryosundaki İHA’nın aşağıda gördüğünüz videosunu yayınladı.
Bilmeyenler bile buzul yarıklarının ne kadar tehlikeli olduğunu videoyu seyrettiklerinde muhtemelen anlamaktadırlar. Buzul yarıkları, buzulların yüzlerce metre derinlerine kadar inebilmektedir. Bunlar genellikle ince bir kar tabakasının altına gizlenerek, buzul keşiflerini tehlikeli bir etkinlik haline getirmektedirler. Siz zemini düz görüp basarsınız ama aslında bastığınız zemin altında yüz metre derinliğinde bir uçurum olabilir. Mükemmel tasarlanmış bir tuzak diyebiliriz.
Buzul yarıklarına düşme kazalarınd hayatta kalanların aranması gibi son derece yıldırıcı ve tehlikeli bir iş bu İHA’ların yardımıyla kolaylaşabilecektir.
İsviçre Alpleri’ndeki Zermatt buzulunun arama-kurtarma ekibiyle ortaklık kurmuş bulunan Flyability tarafından bildirildiğine göre:
Birlikte kazandığımız bu başarılı tecrübeler dağlarda arama-kurtarma görevlerinde bu devrimsel cihazın kullanılmasının ortaya koyduğu umut vadeden sonuçları da açıklamaktadır.
Peki dronlar seller, toprak kaymaları ve yangınlar gibi felaketler gibi daha farklı senaryolardaki arama-kurtarma çalışmaları için de çözüm olabilir mi?
Creted Mountain Rescue arama-kurtarma ekibinin başkan yardımcısı Randy Felix’e göre; “Arama-kurtarma işlemlerinde dronların kullanılmasıyla ilgili önerilerle karşılaştım. Dronlar, bilgi toplamak, arazi yapısını tespit etmek ve zor arazi koşullarında arama çalışmalarına destek olmak konusunda faydalı olabilirler.”
Felix, dronların kurtarma ekiplerinin ekipman listesine bir katkı olabileceğini, ancak şu anda henüz kullanımlarında bazı kısıtlar olduğunu belirtti ; bunlar en başta Maliyet + dronu olduğu yerden kullanılacağı bölgeye taşımak + tecrübeli pilot eksikliği + dronların helikopterlerin etrafında kullanılmasının yarattığı tehlikeler ve dağ hava şartları şeklinde sıralanabilir.
“Tüm bunlara rağmen dronlar doğru şartlar altında ve uygun bir çalışma yöntemi ile çok faydalı olabilirler. Belli bir arama alanında, geleneksel arama-kurtarma teknikleriyle birlikte kullanıldıkları takdirde tespit ve sonuca ulaşma şansını arttırabilirler. Arama-kurtarma ekiplerinin yeni teknolojilere karşı farkındalıklarının yüksek olması ve bu tür durumlar söz konusu olduğunda açık fikirli olmaları gerekir. ”
Arama-Kurtarma için yapılan Dron Geliştirmeleri
Flyability’nin son dronu, pervanelerini koruyan eşsiz tasarımı sayesinde dağ buzullarının iç kısımlarına doğru inebilme becerisine sahip.
Küre şekli ve serbestçe dönebilen koruyucu kafesi sayesinde buz duvarlarına temas ettiğinde dronun dengesini korumasını sağlar.
Yukarıdaki videoda dron, eğitim almamış bir pilot tarafından bile uzaktan kontrol edierek buzul çevresel ortamına kolayca ulaşabilmektedir.
Rüzgarlı ortamdan dumanlı ortama ve hatta tipi veya fırtınalı ortama kadar başka hangi çevrelerin teknolojideki gelişmelerle keşfedilebileceği sadece mühendislerin yaratıcılığıyla sınırlıdır.