20’sine kadar Mardin’de yaşayan Abdurrahim Korkmaz, televizyon izlerken sörfle tanıştı ve hayatı değişti. Şimdilerde Alaçatı’da sörf eğitmenliği yapan Korkmaz ile Mardin’den Okyanuslara uzanan hikayesini, gerçekleştirdiğimiz röportajla sizlere aktarıyoruz.
Abdurrahim Korkmaz kimdir?
1984 yılında Mardin Dargeçit’in Temelli Köyünde Çiftçi bir ailenin 6.çocuğu olarak dünyaya geldim. Eğitim sürecim lise yıllarına kadar sürdü sonrasında en büyük hayalim olan uçmayı bir nebze olsun hissetmek adına ilk olarak televizyonda gördüğüm suyun üzerinde uçan rüzgâr sörfçülerinin beni büyülemesiyle birlikte hayallerime ulaşmak adına attığım ilk adım çantama birkaç parça eşya koyarak Mardin’den sadece adını duyduğum Alaçatı’ya yola çıkmakla başladı. 2007 yılından Alaçatı’ya geldiğimde hiçbir sörf okulunda iş bulamadım fakat bu durum beni hayallerime ulaşmaktan alıkoymadı dolayısıyla sörf öğrenmek adına 1 yıl boyunca inşaatlarda taş işçiliği yaptım ve sörf dersi alamayacağımı anladıktan sonra inşaatlardan kazandığım para ile sörf ekipmanı kiralayıp sörfü kendi kendim öğrendim. Belli bir seviyeye geldikten sonrasında ise bir sörf okulunda servis elemanı olarak çalışmaya başladım. Kazandığım para çok daha az olmasına rağmen dünyanın en mutlu insanı olarak görüyordum kendimi. Fakat bununla yetinemedim. İyi bir eğitmen olabilmek için ingilizce öğrenmenin şart olduğuna karar verdim ve 2012 yılında Cape Town’a hem dil öğrenmek hem de en büyük hayalim olan okyanuslarda sörf yapmak için yeni bir maceraya atıldım. 2009 yılından bu yana Alaçatı’da rüzgâr sörfü, uçurtma sörfü eğitmenliği ve 2012 yılından beri de kış sezonunda Güney Afrika Cape Town’da eğitmenlik yapmaktayım.
Rüzgâr sörfü nedir? Rüzgâr sörfüyle nasıl tanıştınız?
Rüzgâr sörfü, yelken ve sörf tahtası kullanılarak rüzgârın yardımıyla su üzerinde uçarak gidip gelmemizi sağlayan bir spordur. Sörf olarak bilinen sporun aksine bu sporu yapmak için dalgaya ihtiyaç yoktur ve temel güç kaynağı rüzgardır. Dengeyi ise sporcu bedeni ile sağlar.
İlk olarak bir televizyon programında gördüğüm bu spor dalından çok etkilenmiştim ancak anlam verememiştim. Bir insanın su üzerinde kelebek gibi uçarak gidip gelmesi beni büyülemişti. Bunun üzerine bu sporu yapmayı kafama koydum ve Mardin’den Alaçatı’ya gelmeye karar verdim. Sırf bu sporu öğrenmek ve kelebekler gibi su üzerinde uçmak için çıktığım bu macera dolu yolculuktan edindiğim deneyimlerim sonucu, bu sporu her yaştan bireyin yapabileceğini ve çok fazla keyif alacağını söyleyebilirim.
Rüzgâr sörfüne başlamak için ne gerekli? Kolay ulaşılabilen bir spor mu?
Rüzgâr sörfü yediden yetmişe herkesin çok kolay bir şekilde başlayabileceği bir spordur. Yüzme bilen ve herhangi bir sağlık sorunu olmayan herkes bu sporu yapabilir. Türkiye’ de birçok sörf spotu bulunması ve Alaçatı’nın rüzgâr bakımından uygun olması sebebiyle kolayca ulaşılabileceğini düşündüğüm bir spordur.
Antrenörlük süreciniz nasıl oldu? Bize o süreçten bahseder misiniz?
Rüzgâr sörfüyle tanıştıktan sonra bu spora âşık oldum ve hayatım rüzgâr sörfü üzerine şekillenmeye başladı. Bu işte daha başarılı ve insanların hayatlarına dokunma isteğim üzerine antrenör olmaya karar verdim. 2008 tarihinde Türkiye Yelken Federasyonu’nun açtığı antrenörlük kursuna katılıp eğitmenlik lisansımı aldım ve o tarihten bu yana da yazları Alaçatı’da kışları da Cape Town’da rüzgâr sörfü ve uçurtma sörfü antrenörü olarak çalışmaktayım. Açıkçası antrenörlük sürecinin çok kolay olduğunu söylemem fakat gerçekten isteyip ve bunun için yeterli sabır ve mücadeleyi gösterdikten sonra hiçbir şeyin imkânsız olmadığını kendi tecrübeme dayanarak rahatlıkla söyleyebilirim. Bu sporla ilgilenen arkadaşlarımıza, gerektiği zaman bir ülkenin en doğusundan en batısına ya da dünyanın öteki ucuna kadar gidilmesi gerektiğini, gerekiyorsa inşaatlarda 1 yıl boyunca taş kırılmalı, gerekiyorsa ismini bile bilmediğin bir sporu kendi kendine öğrenmeli ve profesyonel olma yolunda hiçbir şeyden vazgeçilmemesini tavsiyesini verebilirim
Türkiye dışında da sörf yapma fırsatı buldunuz. Okyanusta sörf yapmak ile Türkiye’de sörf yapmak arasında bir fark var mı?
En büyük hayallerimden birisi okyanuslarda sörf yapmaktı ve bunu daha önce de bahsettiğim gibi Güney Afrika Cape Town’da gerçekleştirdim. Ayrıca Filipinler’de de deneyimleme fırsatı yakaladım. Bizim ülkemizde sörf yapmak çok daha kolay çünkü çok yüksek dalga ve akıntılar bulunmamakta aynı zamanda sörf yapmak için çok güvenli koylarımız var. Bunlardan bir tanesi de Alaçatı Koyudur. Alaçatı spotu dünyanın sayılı spotlarından olup rüzgâr sörfüne başlamak için oldukça güvenli ve elverişlidir. Okyanusta sörf yapmak ve Türkiye’de sörf yapmak gibi bir kıyastan ziyade gittiğim ülkelerdeki farklı kültürlerden insanlar ile konuşmak onlarla sörf hakkında fikir alışverişinde bulunmak benim genel anlamda vizyonumun ve hayatımın şekillenmesinde büyük katkısı olmuştur. Tabii ki okyanuslarda sörf yapmak ise insanın doğa ile bütünleşmesi rüzgâra, suya ve dalgaya bırakması gibi bir benzetme ile tarif edilebilir ancak.
Türkiye ve yurt dışındaki rüzgâr sörfü için en uygun lokasyonlar nerelerdir?
Bizim ülkemizde Alaçatı, Bodrum, Datça, Ayvalık, Bozcaada, Çanakkale, Urla, Akyaka gibi başlıca spotlar bulunur. Yurt dışında ise Avustralya, Güney Afrika, Hawaii, Brezilya, İspanya, Yunanistan ve Mısır’da oldukça güzel spotlar bulabilirsiniz.
Son olarak Sörfe yeni başlayacaklar için tavsiyeleriniz nelerdir?
Dışarıdan bilinenin aksine bu spor yediden yetmişe herkesin yapabileceği, doğru bir eğitim alındığı taktirde setander bireylerin dahi zorlanmadan yapmaktan keyif alabileceği çok uygun bir su sporudur. Yoğun iş temposundan bunalan, beachlerde güneşlenmekten sıkılan insanlar ve özellikle teknolojinin gelişmesiyle birlikte zamanlarını bilgisayar başında geçiren yeni neslin doğa ile iç içe olan bu spora yönelmelerini şiddetle tavsiye ederim. Ayrıca olimpik bir branş olan rüzgâr sörfünün Türkiye’yi temsil edecek başarılı sporculara ihtiyacı olması sebebiyle 8 yaşından itibaren çocuklarımızın öncelikle hobi olarak sonrasında ise milli bir sporcu olma yolunda velilerimize hem sosyal açıdan hem de fiziksel açıdan çocuk gelişimi için çocukların bu spora yöneltilmelerini önerebilirim.