Babür Vatansever’in snowboard’a olan tutkusunu anlatmak için, hayatının yarıdan fazlasını profesyonel snowboard sporcusu olarak geçirdiğini söylememiz yeterli sanırız. Uludağ’da snowboard yapmanın yasak olduğu zamanlarda geceleri gizli gizli kayan Vatansever’in hayata bakış açısı ve önerisi çok net; “Dışarı çıkın ve keşfedin!”
1976 yılında Bursa’da doğan ve 5 yaşından beri kayan Babür Vatansever aynı zamanda 21 yıldır da profesyonel snowboard sporcusu. Sporcu olduğu kadar sanatçı yönüyle de dikkat çeken Vatansever, Uludağ Üniversitesi Resim Bölümü’nden mezun.
Snowboard merakınız ne zaman ve nasıl başladı? Sizi bu sporu yapmaya yönelten ne oldu?
Snowboard ile uygulamalı olarak tanışmam kayak deneyimi için çıktığım Uludağ’da oldu. Ama daha öncesinde ekstrem spor videoları izlemiş, orada tanışmıştım snowboard ile. Ancak bu sporu yapan kimse olmadığı için kendi imkânlarımla, karaborsa bir şekilde ilk board’umu edindim. Geceleri kimsenin olmadığı yerlerde snowboard ile kayardık. O zamanlar dağlarda resmen ucube muamelesi gördük:)
Snowboard, hobi/keyif/spor olmaktan çıkıp ne zaman sizin için profesyonel bir uğraşı halini aldı?
Freestyle branşına merak sarınca her şey hızla gelişti. Çok az sporcu olduğundan ve benim hızlı gelişimim sayesinde iki sene içinde ilk sponsorluğumu aldım ve bu keyifli maraton başladı.
Yılın her anı yapılabilen bir spor değil snowboard. Ne sıklıkta ve nerelerde kaymayı tercih ediyorsunuz? Kayamadığınız dönemlerde neler yapıyor, nasıl hazırlıklar yapıyorsunuz?
Alp Dağları’ndaki buzullar sayesinde hemen hemen tüm sezon kaymak mümkün. Ben de bu opsiyonu sıklıkla kullanıyorum. Board sporları tutkunu olarak, öncelikle kaykay ve sörf alternatif tercihlerim.
Türkiye’de ve yurtdışında favori pistleriniz nereler?
Türkiye’de Isparta Davraz ve Karadeniz Kaçkar Dağları favori pistlerim. Yurtdışında ise İtalya’nın Livigno ve Avusturya’nın Tirol bölgelerini beğeniyorum.
Hangi marka ürünleri tercih ediyorsunuz? Neden?
Teknik kış malzeme tercihim Burton; sokakta tercihim Quiksilver ve Routefield.
Bizim gibi doğa sporları yapanların kötü malzeme kullanma şansı olmuyor. Bu nedenle bu markaları tercih ediyorum.
Snowboard ile ilgilenenlere ya da ilgilenmek isteyenlere “Mutlaka yap!” veya “Sakın yapma!” diyeceğiniz noktalar, vereceğiniz tüyolar var mı?
Teknik ve doğru malzeme seçimi, eğitmen eşliğinde spor ile tanışma ve güvenlik önlemlerini önemseme. Bunlar, snowboard’a başlamak isteyen herkesin sırası ile dikkat etmesi gereken noktalar bence.“Sakın yapmayın” diyeceğim şeyler ise eğitimi yetersiz ve bilgisiz kişilerden uzak durmaları ve kask takmadan kaymamaları.
Tehlikeli adrenalin dolu ve keyifli bir sporla ilgileniyorsunuz. Kayarken hissettiklerinizi birkaç cümle ile de olsa bizimle paylaşabilir misiniz?
Sadece snowboard değil tüm board sporları doğa ile iç içe. Bu da insana bir dinginlik ve doğaya saygı hissi veriyor.
Unutamadığınız bir anınızı, ilginç bir anekdotu bizimle paylaşabilir misiniz?
Bir snowboard video projesi için Kars’a gitmiştik. Orada bir köyde köylülerin bizi atları üzerinde karşılamasını ve ip ile onlara takılarak snowboard yapmamızı hiç unutamam.