Türkiye’deki En İyi Kitesurf Rotaları
Türkiye’deki En İyi Kitesurf Rotaları

Türkiye’deki En İyi Kitesurf Rotaları

Türkiye’de, yılın uzun bir bölümünde uygun ortamın oluşmasının da etkisiyle kitesurf sporu, popülerliğini her geçen gün artırmaya devam ediyor. Ege’den Marmara Denizi’ne ve Akdeniz’e kitesurf yapmaya elverişli birçok koy bulunmaktadır. Siz de sörf yapmak istiyor ancak en ideal bölgeleri tam olarak bilmiyorsanız, sizin için Türkiye’deki ideal kitesurf noktalarını bu yazımızda paylaşacağız.

Alaçatı-İzmir

Rüzgâr sörfü dendiğinde yıllardır Türkiye’de akla ilk gelen yer olan Alaçatı, kitesurf için de ülkemizin en popüler adreslerinden biri.

Çeşme yarımadasında Nisan ve Kasım ayları arasında 30 knot’a kadar yükselen rüzgarlar eser. Bu da bölgeyi özellikle profesyoneller için mükemmelleştirmektedir.

Akayaka-Muğla

Türkiye’deki en iyi kitesurf bölgelerinden bahsederken Akyaka’yı atlamak mümkün değil. Dalgalı olmayan denizi, doğası ve nispeten izole atmosferi ile sakin bir tatil geçirmek isteyenlerin gözdesi olan Akyaka, kitesurf tutkunlarının da favorileri arasında.

Gökova Körfezi’nde konumlanan Akyaka’da Kitesurf için ayrılmış özel bir bölge de bulunuyor. Fazla derin olmayan denizi başlangıç seviyesindeki sporcular için ideal ortamı sunarken, uzun sahili ile de bu deneyimin keyfini artırıyor.

Akyaka Mayıs’tan Kasım’a sürekli esen termik rüzgârı ile meşhurdur. Rüzgârın yönünün denizden karaya(on-shore) esmesi, özellikle yeni başlayanlar için oldukça önemlidir. Sezonda ortalama 15-18 knot şiddetinde esen rüzgâr ise kitesurf tatilini Akyaka’da geçirmek isteyen herkesin memnun etmektedir.

Gökçeada-Çanakkale

Rüzgârı kuvvetli ve sürekli olan yerler kitesurf için ideal ortamlar olarak gösterilebilir. Gökçeada tüm yıla dağılan ve homojen rüzgarları sayesinde bu spor dalı için önemli bir yer.

Gökçeada, hem dalgasız dümdüz bir gölde hem de denizden esen rüzgarla birlikte sahil şeridinde kitesurf deneyimleme imkânı tanır.

Rüzgâr sörfüyle ünlenen Aydıncık Plajı ve hemen yanındaki Kefaloz farklı rüzgâr durumlarına göre tercih edilmektedir. Dalga seven sporseverler genelde dalgalı olan Kefaloz’u daha cazip bulmaktadır.

Sakin şehir unvanlı, Türkiye’nin en büyük adası Gökçeada, yerli ve yabancı rüzgâr sörfü tutkunları için çok önemli bir noktadır. Adaya gelen sörf tutkunları, Aydıncık Plajı’nda esen etkili rüzgâra kendilerini bırakarak adrenalin ve özgürlüğün tadına varıyor.

Kilyos-İstanbul

İstanbul’a yakın bir lokasyonda kitesurf yapmak istiyorsanız en yakın yerlerden birisi olan Kilyos, toplu taşıma ya da özel araç ile İstanbul’un merkezinden kolayca ulaşılabilecek bir konumda yer almaktadır. Kilyos, su, rüzgâr ve hava koşulları açısından kitesurf için oldukça uygun bir yer olarak görülmektedir.

Son yıllarda Kiteboard Türkiye Şampiyonası’na da ev sahipliği yapan bu bölgenin yeni başlayanlardan ziyade daha tecrübeli sporcular için uygun olduğunu belirtmekte ise fayda var.

Kilyos’ta deniz kiteboard için oldukça elverişli. Uygun rüzgâr koşullarında denizin çok derin olmaması, kumluk zemin sporseverlerin işini kolaylaştırmaktadır. Yüzey olarak dalgalı bir denizi olan Kilyos’ta yer yer akıntılarla da karşılaşmak mümkün. Yine bölgedeki tecrübeli kişilerden deniz, akıntı ve dalgalar hakkında bilgi almak oldukça işe yarayacaktır.

Ayvalık-Balıkesir

Ayvalık, sığ denizi ile kitesurf severler için önemli bir opsiyon olarak öne çıkan bölgeler arasında yer alıyor.

Uzun sahilleri, ekonomik ve teknik anlamda iyi kitesurf okulları ile birçok sporseverin ilgisini çekmeyi başarmış olan Ayvalık, kitesurf özelinde popülaritesini artırmaya devam edecek gibi görünüyor.

Datça-Muğla

Kitesurf için ideal bir ortam sunan Datça, her seviyede eğitim veren okulları ile Türkiye’nin en popüler kitesurf noktalarından biridir. Geçtiğimiz yıllarda sıklıkla Türkiye Windsurf Şampiyonası’na ev sahiplik yapan Datça’da pek çok sörf merkezi bulunuyor. Kitesurf’e ara vermek istediğinizde ise kanodan dalışa pek çok aktivite sizi bekliyor. Datça’nın rüzgarları zaman zaman ya da bölgeden bölge şiddetini artırabilir. Bu nedenle yeni başlayanlar için değil de daha profesyonel sörfçüler için daha ideal bir adrestir.

Bonus

Snowkite

Su üzerinde özgürce hareket etmekle kalmayıp, kar üstünde de havalarda uçmak istiyorsanız, snowkite yapmak sizin için ideal olabilir.

Öncelikle kitesurf yapmayı bilenlere iyi bir haberimiz var; kitesurf konusunda ne kadar iyiyseniz snowkite’ta da o kadar iyisiniz diyebiliriz.  İlk etapta 4 metrelik başlangıç uçurtmalarıyla başlayıp, geliştirdiğiniz yeteneğe paralel olarak daha büyük uçurtmalara geçiş yapabilirsiniz. Tabii rüzgârda kontrollü durmayı iyice öğrendikten sonra akrobatik hareketler yapmaya başlayabilirsiniz.

Snowkite nerede yapılır diye sorarsanız, Türkiye’nin en önemli snowkite noktalarından birinin 2019 yılında Snowkite Dünya Şampiyonası’na ev sahipliği yapan Erciyes Kayak Merkezi olduğunu söyleyebiliriz. Elbette Erciyes’in yanı sıra Erzurum Palandöken ve Bursa Uludağ’ı da Türkiye’nin önemli snowkite noktaları arasına ekleyebiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir