Trekking Ayakkabısı Seçerken Dikkat Edilecekler
Trekking Ayakkabısı Seçerken Dikkat Edilecekler

Trekking Ayakkabısı Seçerken Dikkat Edilecekler

Yoğun ve stresli geçecek bir haftanın hemen başındasınız. Çalışma arkadaşınız zinde ve rahatlamış bir ifadeyle size doğanın içerisinde geçirdiği hafta sonundan fotoğraflar gösterip heyecanlı bir şekilde deneyimini aktarıyor.

O kadar etkilendiniz ki davetini kırmayıp bir sonraki hafta sonu ona katılmaya karar verdiniz.
Ama koşu ayakkabılarınızdan, yeni aldığınız sneaker’larınızdan, smart casual iş kıyafetinize uygun ayakkabılarınızdan başka ayakkabınız yok.
İşte bu yazı tam olarak sizin için yazıldı!

Acilen almanız gereken trekking ayakkabısında dikkat etmeniz gereken noktaları burada bulabilirsiniz.

Trekking ayakkabıları

Üç türü vardır; “Trekking Ayakkabısı”, “Trekking Botu” ve “Backpacking Botu”.
“Trekking Ayakkabısı” süet, deri ve sentetik malzemeden yapılan esnek ve hafif modeldir.
Yük taşınmayacak belirli patikalarda gerçekleştirilen yürüyüşler ve kısa yürüyüşler için uygundur.
(Trail koşusu ayakkabıları bu tip etkinliklerde kullanılabilir.)
“Trekking Botu” günübirlik ve yer yer zorlu arazilerde hafif yüklü olarak gerçekleştirilen etkinlikler için üretilmiştir. Bilekliği sayesinde zorlu zemin şartlarında bileğinizi korur.
“Backpacking Botu” ise bilek kısımları daha yüksek olan bu modeller çok günlü yürüyüşler ve kamplı etkinliklere uygundur. Yükünüzü sırtınızda taşıdığınız bu zorlu yürüyüşlerde gerekli ayak desteğini verir ve konfor sağlar. Su geçirmezlik gibi özelliklere sahiptir.

Doğru ayakkabı numarası için yapmanız gerekenler?

Bir ayakkabı satın almaya gittiğinizde uyulması gereken basit bir kural var aslında; ayaklar şişmiş durumdayken, yani gün sonunda denemek. Böylelikle en uygun numara bulunur.
Ayakkabıyı giydikten sonra ayağınızı ileri doğru itin ve topuk kısmından işaret parmağınızı içeri doğru sokun. Rahatlıkla yapabildiyseniz bingo.
Ayak parmaklarınızı ayakkabı içerisinde hareket ettiriyor olmak önemli bir başka kriter.
Ayak ucunda ve topuk basarak yürümeyi deneyin.
Doğru numara satın almak su toplaması, burkulma, tendon ve bağ sakatlıklarının önüne geçer ve konforlu bir yürüyüş yapmanızı; acıyla dolu ve hayıflanarak değil de tatlı bir yorgunlukla eve dönmenizi sağlar.

Bileklikli mi bileksiz mi?

Yeni başlayanlar için önemli bir kriter daha… Ayak bileği tendon ve eklemleriniz yeterince güçlü olmadığında burkulma ve benzeri sakatlıklara rastlamak daha yaygın olduğundan, bu tür aksilikleri önlemek için bileklikli modelleri tercih edin.
Değişken zemin yapısı, yürünecek parkurun zorluğu ve mevsim şartlarını göz önünde bulundurarak bu tercihinizi yapmanız gerek.
Yazın patikada yapacağınız bir yürüyüş için bileksiz model uygunken, ilkbahar aylarında Kaçkarlarda yapacağınız bir yürüyüşte, bilekli ve su geçirmez bir model daha yerinde olur.

Ayakkabı tabanı

Ayakkabılarda orta taban ve taban olmak üzere iki bölüm var. Orta taban EVA ve poliüretandan oluşan yastıklama, yani her adımda zemin ve iskelet sistemi arasında oluşan darbeyi dağıtmak için kullanılan önemli bir parça.
Taban ise zemin değişkenliğine bağlı olarak tutunma, kaymama gibi özellikleriyle ön plana çıkar. Esnek ve rijit olmak üzere dört sertlik aşaması bulunur.
Unutmayın; ister zorlu bir etkinliğe katılın, ister kısa ve hafif bir etkinliğe, eklemlerinize binecek yük normalden fazla olacaktır.

Su geçirmezlik

Hafif kış etkinliklerinde su geçirmezlik ihtiyaç duyulan önemli bir özelliktir. Gore-tex kumaş su buharını dışarı atabilecek kadar geniş ama aynı zamanda su damlasını içeri almayacak kadar da dar gözeneklerden oluşan, soluyabilir kumaş olarak geçen yüksek teknolojili bir kumaş.
Su geçirmezliğinin yanı sıra soluyabilirlik özelliği ile ayaklarınızın terlemesini engeller.
Bir diğer su geçirmezlik özelliği deride bulunur.
Oldukça dirençlidir fakat soluyabilir kumaşlarla oranla daha ağırdır.
(Küçük bir hatırlatma: Hem gore-tex hem de deri ayakkabılarda her etkinlik sonrası toz, toprak, çamurdan arındırma yapılması, gore-tex’in soluyabilirlik özelliğini korumaya yardımcı olacak, deriyi de çatlamaktan koruyacaktır.)
Bu saydığımız modeller dışında dağ yaklaşım ayakkabıları ve dağcılık botları da yürüyüşlerde kullanabileceğiniz diğer ayakkabı çeşitleridir.

Son olarak, iç tabanlarının çıkarılabilmesi, temizlenebilmesi ve değiştirilebilmesi, ayakkabıların ömrünün uzun olması açısından son derece önemlidir.

Yukarıdaki bilgiler ışığında, bütçenize uygun bir trekking ayakkabısı aldıktan sonra şehirde bir günü bu ayakkabıyla geçirin ki, ayağınız alışsın.

Şimdiden iyi yürüyüşler!

Son bir hatırlatma: Doğayı koruyun ve doğada sadece ayak izlerinizi bırakın…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir