Sonbaharda Koşuya Başlamak
Sonbaharda Koşuya Başlamak

Sonbaharda Koşuya Başlamak

Sıcak, bunaltıcı yaz aylarının sona ermesi ve tatil modundan çıkılması ile birçok insan sportif etkinliklere yeniden uyum sağlamaya çalışıyor. Özellikle mevsim sıcaklığının spor için ideal seviyelerde olması, devamlılığı artıran önemli bir etken olarak göze çarpıyor. Sonbaharın spor için sunduğu ideal ortamı değerlendirmek isteyen birçok kişi ise neredeyse her yerde yapılabilecek bir spor olan koşuyu tercih ediyor.

Yaz sıcaklarının geride kaldığı sonbahar mevsimi, koşu için ideal koşulları oluşturuyor. Hafif bir esintinin takip ettiği sonbahar mevsimi, kış soğuğunun henüz başlamamasından dolayı outdoor aktiviteleri için de önemli bir zaman dilimi olarak göze çarpıyor.

Stres Yönetiminde Koşunun Etkisi

Dünya genelinde yaşanan ciddi problemler ve yaz aylarından kalma rehavetin oluşturduğu stresten kurtulmanın en önemli yollarından biri olarak koşuyu gösterebiliriz. Eğer stresli bir gün geçiriyorsanız bunun mutlaka bedeninizde de etkileri olacaktır. Beynin kontrol merkezi sayılan hipotalamus önce hipofiz bezini harekete geçirecek ve sonra ikisi birden böbreküstü bezlerine sinyal yollayacak. Bunun sonucunda vücudunuz adrenalin ve kortizol ile dolmaya başlayacak. Bu durum da daha stresli bir gün geçirmenize sebep olacaktır.

Koşmak, bedeninizin kontrolünü yeniden elinize almanızı sağlayacak önemli bir ateşleyicidir. Koşu yaparak işinize daha iyi odaklanır, dikkatinizi yeniden toplar ve sorunlarınızı çözmeye başlarsınız. Hafızanız daha iyi işlemeye başlar ve yaptığınız işten sonuç almak daha kolay hale gelir.

Koşarken Vücut Kendi İlacını Üretir

Beyin, koşu sonrası ağrılar ile baş edebilmeniz için kimyasallar üretir.  Bu kimyasallar vücut üzerinde ilaç etkisi yapar ve size mutluluk yaşatarak hayatınıza daha kolay devam etmenizde etkili olur. İnsanlar genellikle zorlu koşu parkurlarından sonra sadece hissettikleri iyi yanlardan bahsederler ve kas ağrısı gibi zorlukları fazla dile getirmezler. Psikoloji bilimine göre beyin genellikle iyi anılara ağırlık verir ve başarı, mutluluk gibi pozitif kazanımları diğerlerine göre daha ön plana çıkarır. Hatta bazı durumlarda beyin farklı kimyasallar salgılanmasını sağlayarak koşu sonrası yaşanabilecek yoğun ağrıları bile dindirmek için çalışabilir.

Üzerinizi değiştirip spor ayakkabılarınızı ayağınıza geçirmek aslında işin en zorlu kısmıdır. Bu safhada beyninizde mazeretler üretebilir ve kendi kendinizle küçük çatışmalar yaşayabilirsiniz. Önemli olan kararlı duruş gösterip spor aktivitenizin devamlılığını sağlamaktır.

Sağlıklı Koşu İçin Nasıl Giyinilmeli?

Koşarken doğru kıyafetleri giymek hem konforumuzu hem de performansımızı arttırarak koşudan daha fazla keyif almamızı sağlar. Maratonlar, patika koşuları ve günlük koşu antrenmanları sırasındaki hava koşulları “koşu kıyafetleri” seçimimizi etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Peki Koşarken Nasıl Giyinmeliyiz?

Genel olarak soğuk olmayan havalarda tercih edilmesi gereken koşu kıyafetleri, teri vücudumuzdan uzaklaştırarak kuru kalmamızı sağlamalı ve bizi güneşin UV ışınlarından korumalıdır. Ilık bir havada koşu yaparken ihtiyacımız olan kıyafetler; kısa ya da uzun kollu koşu tişörtü, koşu şortu ve çoraptan ibarettir.

Hava sıcaklıkları düştüğünde; koşu taytı, yelek veya ince softshell mont tercih edebiliriz ancak koşu sırasında vücut ısımız yükseleceğini dikkate alarak seçtiğimiz kıyafetlerin yalıtım ve nefes alabilirlik dereceleri iyi değerlendirilmelidir.

Ayakkabı Seçimi

Koşu ayakkabısı seçerken en önemli şey koşu şeklinize göre tasarlanmış ayakkabılar bulmaktır. Buna kişisel biyomekanik (adım), yaptığınız koşu türü gibi kişisel tercihler dahildir. Tamamen bilimsel olarak bakılırsa, bir ayakkabı ne kadar hafif olursa, tam bir adım atmak için daha az enerji gerekecek. Bununla birlikte bir ayakkabının ağırlığı, dengeyi ve korumayı azaltır. Bu nedenle, ihtiyacınız olan tüm özellikleri ve konforu içeren mümkün olan en hafif ayakkabıyı seçmenizi öneririz.

Bazı referanslar sağlamak için, 200 gramdan daha hafif olan koşu ayakkabıları genellikle performansın anahtar faktör olduğu koşular için tasarlanmıştır. Bununla birlikte, koşu ayakkabılarının çoğu genellikle 250 ila 300 gram arasındadır.

İhtiyacınıza uygun koşu ekipmanlarına spx.com.tr’den ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir