Outdoor’da Doğru Ekipman Seçimi
Outdoor’da Doğru Ekipman Seçimi

Outdoor’da Doğru Ekipman Seçimi

Outdoor faaliyetlere başlamak istiyorsunuz ama bir türlü imkân bulamadığınızı düşünüyorsanız, imkânı kendi kendinize yaratmanız gerektiğini bilmelisiniz.

Şehir hayatından kısa süreliğine de olsa kaçmayı planlayan binlerce insanın en büyük isteği outdoor bir faaliyete başlamak oluyor. Doğanın sunduğu eşsiz anları deneyimlemeyi çok istiyorsanız ve “Nasıl başlamalıyım?” diye soruyorsanız kendinize, bu yazıyı okumalısınız.

Kamp mı yapmak istiyorsunuz? Ya da Trekking. Ne yapmak istediğinize karar verdikten sonra yapmanız gereken ilk şey doğru ekipman seçmek olacaktır. Yapacağınız faaliyetin kapsamına göre yanınıza ve üstünüze ne alacağınızı önceden belirlemelisiniz.

Kamp Yapmak

Betonun soğuğundan ve samimiyetsizliğinden bunalan birçok insan, tüm dünyayı etkisi altına alan bu pandemi sürecinde doğaya kaçışı önemli bir opsiyon olarak görmekte. Haliyle en fazla yapılan faaliyetlerden biri huzurlu bir ortamda kamp yapmak oluyor. Peki kamp yapmak istiyorsanız nasıl ekipmanlara ihtiyacınız var?

Çadır

“İhtiyacıma uygun hangi kamp çadırını almalıyım?” sorusunun cevabı oldukça önemlidir. Çok farklı seçenekler arasında kamp çadırı seçimi oldukça zorludur. Piyasada bulunan kamp çadırlarının fiyat/performans özellikleri kafa karıştırıcı olabilir. Uygun kaliteye sahip olmayan bir kamp çadırı alarak tüm seyahatinizi bir kabusa çevirebilirsiniz.

Çadır üretimlerinde farklı iklim koşulları göz önünde bulundurularak dizayn, boyut ve üretim malzemeleri çeşitlilik gösterir. Yazlık bir çadır oldukça hafif malzemeye ve birçok havalandırma alanına sahip olmasının yanında yoğun yağış ve sert rüzgarlara uygun değildir. Uzmanlık ve özel malzemelere ihtiyaç duyulan ekstrem noktalara seyahat etmeyecekseniz 3 mevsimlik çadırlar yoğun yağışlardan, sert rüzgarlardan ve soğuktan korunmanızı sağlayacaktır.

Çadırınızı uzun yollar, saatler boyunca çantanızda mı taşıyacaksınız? Araçla gideceğiniz bir kamp için mi kullanacaksınız? Tek başınıza saatlerce çantanızda taşıdıktan sonra kurup, sabah uyandığınızda toplayabilecek misiniz? Çadır seçimine, kendinize bu soruları sorarak başlamanız gerekiyor.

Uzun mesafeleri yürüyerek seyahat etmeyi düşünüyorsanız veya yolculuğunuz bisiklet üzerinde geçecek ise uzun süreli kullanımlar için uygun olan ultralight çadır modellerine kesinlikle bakmalısınız.
Henüz çadır seçiminizi yapmadıysanız SPX mağazalarında bulunan Hannah çadırlara bakmanızı tavsiye ederiz.

Hannah Spruce 3 Comfort Çift Girişli Çadır:


Hannah Tycoon 3 Comfort Çadır:

Uyku Tulumu

Tüm diğer ekipmanlarınızda olduğu gibi alacağınız uyku tulumu en başta yapmayı düşündüğünüz konaklama türüne uygun olmalı. Uyku tulumunu kullanacağınız mevsim, bölge, tulumun vücut tipinize uygunluğu, kalitesi, ağırlığı, hacmi ve fiyatı, seçimi belirleyen önemli unsurlar olarak karşımıza çıkıyor.
Farklı şekillerde, farklı aktiviteler için üretilmiş uyku tulumu çeşitleri bulmak mümkündür. Kampçılık söz konusu olduğunda en sık karşılaştığımız uyku tulumu tipleri mumya tip ve dikdörtgen tip veya zarf tipi uyku tulumlarıdır.

Özellikle mumya tipi uyku tulumlar aşağıya doğru daralan şekillerinin ısıyı muhafaza etmeyi kolaylaştırması nedeniyle soğuk havalarda tercih edilirken diğer tip uyku tulumları konforun ön planda olduğu, hareket etmenin daha kolay olduğu sıcak havalarda kullanılmaya uygun ürünlerdir. Uyku tulumu seçerken fikir sahibi olabilmeniz için sizlere birkaç örnek vermek istiyoruz.

Hannah Joffre 200 -12 Ultralight Uyku Tulumu:

Hannah Ranger 200 -11C Uyku Tulumu:

Mat

Doğru malzeme seçimi, kamp seyahatinizin hem keyifli hem de konforlu geçmesini sağlar. Bu iki unsuru bir arada yaşamak için ihtiyacınız olan anahtar malzeme ise kamp matıdır. Kamp matlarının, gece uykusu üzerinde iki önemli rolü vardır: Yastıklama ve Yalıtım.

Satın almadan önce kriterlerinize uygun olan mat çeşitlerini denemelisiniz. Seçtiğiniz marka-model matı uyku pozisyonunuza uygun olmalıdır. Size güven duygusunu hissettirecek bir mat almak istiyorsanız size şöyle bir öneride bulunmak istiyoruz.

Hannah Great 5.0 Mat:


Termos: Termos seçiminde en önemli nokta elbette su soğukluğunu ve sıcaklığını muhafaza edebildiği süredir. Bununla birlikte hacmi de diğer bir önemli nokta olarak karşımıza çıkıyor. Çok fazla alternatif marka ve modelden sizlere uygun olanı seçmenize yardımcı olacak birkaç termos modeli belirledik.

Quiksilver Everyday 0.5L:

Jack Wolfskin Kolima 0.5:

Stanley 1.4L Classic Legendary:

Trekking Yapmak

Uzun süren bir aktivite olan Trekking’e başlamadan önce gerekli hazırlıkları yapmak büyük önem taşıyor. Gerekli ekipmanı yanınızda bulundurmadığınız taktirde kaybolabilir ya da sakatlık durumunda müdahale edemeyebilirsiniz. Trekking’i yaparken, bütün ihtiyaçlarınızı kendi başınıza gidermeniz gerekiyor. Dolayısıyla, yemek, barınma, uyuma ve hijyen gibi çok değişik klasmanlarda yer alan ürünler temin etmeniz lazım. Üzerinize giyeceğiniz ve yanınıza alacağınız kıyafetlerin de seçtiğiniz lokasyona göre seçilmiş olması önemli bir nokta olarak karşımıza çıkıyor.

Ayakkabı

Ayakkabı seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, seçeceğiniz ayakkabının uzun süreli bir kullanım sonucunda ayaklarınızı rahatsız etmeyecek bir ayakkabı olmasıdır. Uzun süreli kullanımın yanı sıra diğer önemli nokta ayakkabının tabanıdır. Ayakkabılarda orta taban ve taban olmak üzere iki bölüm bulunmaktadır. Orta taban EVA ve poliüretandan oluşan yastıklama, yani her adımda zemin ve iskelet sistemi arasında oluşan darbeyi dağıtmak için kullanılan önemli bir parça.

Taban ise zemin değişkenliğine bağlı olarak tutunma, kaymama gibi özellikleriyle ön plana çıkar. Esnek ve rijit olmak üzere dört sertlik aşaması bulunur.

Hafif kış etkinliklerinde su geçirmezlik ihtiyaç duyulan önemli bir özelliktir. Gore-tex kumaş su buharını dışarı atabilecek kadar geniş ama aynı zamanda su damlasını içeri almayacak kadar da dar gözeneklerden oluşur. Su geçirmezliğinin yanı sıra soluyabilirlik özelliği ile ayaklarınızın terlemesini engeller. Bu saydığımız modeller dışında dağ yaklaşım ayakkabıları ve dağcılık botları da yürüyüşlerde kullanabileceğiniz diğer ayakkabı çeşitleridir.

Son olarak, iç tabanlarının çıkarılabilmesi, temizlenebilmesi ve değiştirilebilmesi, ayakkabıların ömrünün uzun olması açısından son derece önemlidir. Sizler için seçtiğimiz ayakkabı modellerine göz atabilirsiniz.

Salomon X Reveal Gore-Tex Kadın Outdoor Ayakkabı:

Jack Wolfskin Woodland Vent Low Erkek Outdoor Ayakkabı:

Merrell MTL Long Sky Erkek Outdoor Ayakkabı:

Sırt Çantası

Sırt çantası seçerken öncelikle içine koyacağınız ekipmanlarınızı belirleyip ona göre bir çanta almanız size yardımcı olacaktır. Örneğin malzemeniz ağır ve uzun mesafeler yürüyecekseniz, çantanın süspansiyonu, hava sirkülasyonu, yük transferi ve konforu konusunda üst seviye olduğundan emin olmalısınız. İyi bir çanta seçmek istiyorsanız SPX’in size sunduğu alternatifleri incelemenizi tavsiye ederiz.

Jack Wolfskin Velocity 12 Outdoor Çanta:

Salomon Trailblazer 30 Outdoor Çanta:

Jack Wolfskin Denali 85 Outdoor Çanta:

Outdoor Mont

Outdoor bir spor yapacaksanız çantanızdan eksik etmemeniz gereken en önemli şeylerden biri su geçirmeyen bir mont olmalıdır. Outdoor bir spor yaptığınızın farkında olarak kaliteli, su geçirmez, nefes alabilir ve hafif bir mont seçmelisiniz. Biz sizler için birkaç model belirledik bile.

Jack Wolfskin Northern Point Erkek Outdoor Mont:

Salomon La Cote Flex 2.5L Erkek Outdoor Mont:

Jack Wolfskin Stormy Point Kadın Outdoor Mont:

Eğer outdoor bir spor ile ilgileniyorsanız ya da bu yazıdan sonra “Ben de yapabilirim!” diyorsanız, bir Outdoor sporcusu için gerekli olan her şeyi SPX ‘te bulabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir