Off Pist Kayacaklara 10 Kritik Tavsiye
Off Pist Kayacaklara 10 Kritik Tavsiye

Off Pist Kayacaklara 10 Kritik Tavsiye

Off pist (pist dışı) kaymak, adrenalin tutkunlarının kayak ve snowboard’u sıradan pistlerin dışında ve ekstrem seviyelerde yaptıkları türü ifade eder. Bu nedenle tehlikelere daha açık olması kaçınılmazdır.

Kaymak istediğiniz bölge, ister liftle ulaşılabilir olsun ister helikopterle, sıradışı bir deneyim yaşayacağınızı garanti eder.

İster bir dağın tepesinden kayakla iniş gerçekleştirin, isterseniz otelinizin pistinin hemen yanında bol karda kayın, pistte kaymanın ötesinde bilgi ve tecrübe açısından donanımlı olmanız gerekir.

Tecrübeniz, dağın değişken hava durumu, kayacağınız bölge gibi hayli yüksek risk barındıran bu aktiviteyi gerçekleştirmek isteyenler için riskleri minimize etmeye yönelik 10 kritik tavsiyeyi toparladık.

Gerekli ekipmanları yanınızda bulundurun

Yaka cebinizde taşıdığınız ski-pass’tan daha fazlasına ihtiyacınız var.

Dik yamaçlı bir dağın tepesinden kayacaksanız çığ vericisi, çığ sondası, kar küreği, sırt çantası, yeterli su ve yiyecek, kask, gözlük, eldiven, düdük, ilk yardım çantası ve hedik yanınızda bulundurmanız gereken başlıca ekipmanlardır.

Çığ hakkında bilgi sahibi olun

Mutlaka gerekli eğitimleri alın. Bu konuda en önemli konu çığ testi yapmayı öğrenmektir.

Kaymayı planladığınız yamacın yönü, yeni yağmış kar, karın çeşidi ve yamacın eğimi çığ oluşumunu etkileyen başlıca faktörlerdir.

Çığa maruz kaldığınızda üzerinizdeki çanta gibi ağırlıklardan kurtulun ve yüzeyde kalmaya çalışın.

Kayacağınız bölge hakkında bilgi edinin

Hepimiz kayak ve snowboard değmemiş yamaçlarda kaymak isteriz.

Kaymayı düşündüğümüz bölge ile ilgili yerel sporculardan bilgi almak önemlidir.

Son günlerdeki hava şartları, yeni yağan kar miktarı, arama-kurtarma olanakları, yamacın fiziki yapısı ve yerleşim yerine uzaklık gibi bilgiler hayat kurtarabilir.

Kayacağınız hat ile ilgili bilgi verin

Kaymayı düşündüğünüz hat hakkında, ne zaman başlayıp ne zaman bitirmeyi planladığınız ile ilgili bilgileri kolluk kuvvetine, arama kurtarma birliklerine ya da güvendiğiniz birine bildirmek, olası kazalarda size yardım ulaşması açısından önemlidir.

Deneyimin şart olduğunu unutmayın

Her türlü kayak pistinde sorunsuz bir şekilde kaydıktan sonra ve yeterince deneyim sahibi olduğunuzu düşündüğünüzde pist dışına çıkmayı deneyin.

Bir partneriniz olsun

Eşdeğer tecrübeye sahip bir partnerinizin olması size güvende hissettirecek ve olası kaza durumlarında müdahale edecek veya yardım gelmesini sağlayacaktır.

Ekipman bakımlarınızı yapın

Tehlikeli bir yamacın ortasında -ister kayak olsun ister snowboard- herhangi bir problem yaşamamak için ekipmanlarınızın bakımının en iyi şekilde yapılmış olması gerektiğini unutmayın.

Dağcılık eğitimi alın

Bir dağın zirvesinden kayabilmeniz için öncelikle oraya tırmanabilmeniz gerekir.

Sadece snowboard ya da kayak bilerek yapmanız imkânsızdır.

Hem kış dağcılığı tekniklerini hem de ekipmanları öğrenebilmek için bir dağcılık kulübüne üye olabilir ya da dağcı/kayakçı bir rehber eşliğinde tırmanabilirsiniz.

İlkyardım eğitimi alın

Kışın sıklıkla karşılaşılan frozbit, dehidrasyon, kar körlüğü gibi olası durumlarda gerekli basit müdahaleleri yapmak hayat kurtarır. Bu nedenle hem kendi sağlığınız hem de çevrenizdekilerin sağlığı için bu önemli eğitimi mutlaka alın.

Vücudunuzu hazır tutun

Pist dışında kaymak pistte kaymaya oranla hem tırmanış gerektirmesi hem de sert ve uzun eğimler nedeniyle dayanıklılık ve yüksek bir fitness seviyesi ister.

Kış sezonu öncesi ağırlık çalışmaları yaparak; bisiklet, uzun mesafe koşu gibi kardiyovasküler egzersizleri antrenman programınıza ekleyerek vücudunuzu hazır tutun.

İster kaymaya yeni başlamış olun isterseniz tecrübeli, gelişmiş bir karar verme mekanizması, analitik düşünme becerisi ve donanımlı olmanın off pist kaymak için minimum gereklilikler olduğunu unutmayın.

Her riskli işte olduğu gibi şansınızın yaver gitmesi de gerekir.

Pistlerin dışında görüşmek üzere;)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir