Koşu Ayakkabısı Nasıl Seçilir?
Koşu Ayakkabısı Nasıl Seçilir?

Koşu Ayakkabısı Nasıl Seçilir?

Yol veya patika koşusu için doğru koşu ayakkabısı nasıl seçilir, karmaşık bir görev gibi görünebilir. Bu yazıda, ayaklarınız için en iyi ayakkabıyı nasıl bulacağınızı anlatacağız.

Koşu ayakkabısı seçerken en önemli şey koşu şeklinize göre tasarlanmış ayakkabılar bulmaktır. Buna kişisel biyomekanik (adım), yaptığınız koşu türü gibi kişisel tercihler dahildir.

Yaptığınız Koşunun Türü

Tam olarak nasıl koştuğunuzu öğrenmek için bilim insanlarıyla dolu bir laboratuvara gitmeye gerek yok. Bir laboratuvara gitmiş olsanız bile, adımınızın ne kadar ilerlediğinize, arazideki farklılıklara ve kas yorgunluğuna bağlı olarak sürekli değiştiğini bilmelisiniz.

Ayak vuruşunuzu tanımlamak için önce ayağınızın hangi kısmının yere çarptığını bulmanız gerekir: topuk, orta ayak veya ön ayak olarak kategorize edilebilir.

Doğal adımınız sizin için en iyisidir. Eğer yaralanmıyorsanız, hiçbir şeyi değiştirmeyin! Ancak dinmeyen ağrılarınız veya tekrarlanan yaralanmalarınız varsa, formunuzu analiz edebilecek bir tıp uzmanına danışmalısınız.

Ayak vuruşunuzu bilmek, özellikle yere basma açısından koşu tarzınız için tasarlanan ayakkabıları bulmak için harika bir başlangıçtır. Pronasyon (topuk ve tibia arasındaki açı) genellikle doğru koşu ayakkabısını seçerken önemli bir faktör olarak göz önünde bulundurulur.

Hedeflerinizi Belirleyin

Her şeyden önce, ne tür bir arazide koşuyorsunuz? Hedeflerinizi ve beklentilerinizi düşünün. Uzun koşularda ya da bir saatten az koşularda olmayı mı planlıyorsunuz? Yoğunluk düzeyiniz nedir? Sadece formda kalmak için mi koşuyorsunuz yoksa bir maraton için mi eğitim alıyorsunuz? Bu ayakkabıları eğitim, yarış günü veya dinlenme için mi kullanacaksınız? Ne düzeyde bir performans arıyorsunuz?

Kendinize bu soruları sorarak, ihtiyaçlarınıza en uygun ayakkabı çeşitlerini bulabilirsiniz: Ayakkabılarınızın maraton gibi uzun mesafeler veya 10km’nin altındaki kısa mesafeler için seçiminizi daha da daraltabilirsiniz.

Bu Özellikleri Arayın

Dikkatli bir şekilde düşündükten sonra hedefleriniz, tercihleriniz ve koşu tarzınız sizin için ihtiyaçlarınıza en uygun ayakkabıya karar verirken dikkat etmeniz gereken özellikler şunlar:

Drop: Drop, ayakkabının topuk ve ön ayağı arasındaki yükseklik farkıdır. Standart bir drop 7 mm’den büyük olur. Öncelikle topuk ile zemine çarpar koşucular için tavsiye edilen form budur. Bir düşük drop ise 6mm veya daha azdır. Öncelikle orta ayak veya zemine çarpar.

Koşu Ayakkabılarında Yastıklama Ve Esneklik

Yastıklama, bir ayakkabının ayağı yere çarptığında koşu ayakkabılarının şoku absorbe etme yeteneğidir.

Topuk çarpması için tasarlanan ayakkabılar, o bölgedeki şoku emmek için ayakkabı topuğuna daha fazla dikkat eder. Bununla birlikte, çok fazla yastıklama ayakkabının daha az stabil ve daha az hassas hissetmesini sağlayabilir. Ayakkabılarınızın nasıl hissetmesini istediğinize karar vermek size kalmış.

Esneklik ayakkabıda önemli bir özelliktir. Vücut yapısına ve kiloya göre ayakkabının ne kadar esnek olması gerektiği değerlendirilmelidir. Terazinin diğer ucunda, sert bir ayakkabı genellikle daha dinamik olacaktır ve özellikle daha hacimli koşucular için daha fazla destek sağlayacaktır. Burada yine kişisel alışkanlıklarınız ve tercihleriniz kararınızı yönlendirmelidir.

Boyut

İdeal ayakkabı bedeninizi bulmak birçok şeye bağlıdır:

Ayağınızın uzunluğu: Ne tür bir koşucu olursanız olun, düşünmeniz gereken ilk şey, ayak parmaklarınızla ayakkabı arasında yeterli boşluğa sahip olmaktır. Ayağınızın uzunluğunu, ayağınızı bir kâğıt üzerinde ölçmek kolaydır. Çoğu ayakkabı üreticisi, ayağınızın uzunluğuna göre hangi beden ayakkabı ihtiyacınız olduğunu gösteren bir beden ölçeği sağlar.

Ayağınızın genişliği: Ayakkabı seçiminde genişlik oldukça önemlidir. Ayakkabı genişliği iyi hesaplanmazsa sakatlığa sebep olabilecektir.

Hassasiyet: Ayakkabı boyutu aynı zamanda ayakkabının genel deneyimini de etkileyebilir, daha hassas ayakkabılar, size ayak vuruşunuzu daha fazla kontrol etmenizi sağlar. Sizin için en uygun ayakkabıyı bulmak için ayakkabı bedeninizi buna göre seçtiğinizden emin olun.

Bir koşu sırasında ayak büyüklüğünüzün koşu uzunluğuna ve sıcaklığa bağlı olarak değişebileceğini unutmayın. Bu değişiklikler genellikle minimaldir ve çoğu zaman ekstra alan sağlamak için bağcıkları gevşetebilirsiniz.

Ayakkabı Ağırlığı

Tamamen bilimsel olarak bakılırsa, bir ayakkabı ne kadar hafif olursa, tam bir adım atmak için daha az enerji gerek. Bununla birlikte bir ayakkabının ağırlığı, dengeyi ve korumayı azaltır. Bu nedenle, ihtiyacınız olan tüm özellikleri ve konforu içeren mümkün olan en hafif ayakkabıyı seçmenizi öneririz.

Bazı referanslar sağlamak için, 200 gramdan daha hafif olan koşu ayakkabıları genellikle performansın anahtar faktör olduğu yarışlar için tasarlanmıştır. Bununla birlikte, koşu ayakkabılarının çoğu genellikle 250 ila 300 gram arasındadır.

Su Geçirmezlik Ve Nefes Alabilirlik

Koşucular genellikle bir ayakkabıda, özellikle sıcak ve kuru yerlerde nefes alabilirliği ararlar.

Örneğin bir Gore-Tex membran kullanarak ıslak koşullara karşı koruma sağlayan ayakkabılardır. Zarının her inç karesinde dokuz milyar gözenek bulunur. Bu küçük deliklerin her biri bir su damlasından 20.000 kat daha küçüktür. Orijinal Gore-Tex ürün yelpazesindeki her şeydeki membranı su geçirmez yapan şey budur: yağmur ve kar içeri giremez.

Ancak su geçirmezlik hikâyenin sadece yarısı ya da üçte biri kadar. Çünkü Gore-Tex membranı nefes alabilir ve rüzgâr geçirmezdir. Bir dağ bisikleti parkurunda hız yapıyor, sahil şeridinde koşuyor ya da bir kış gecesinde yüksek gökdelenler arasında yürüyor olsanız da rüzgâr sizi serinletemez.

Milyarlarca gözeneğin her biri, bir su buharı molekülünden 700 kat daha büyüktür, bu da terinizden bahsetmenin güzel bir yoludur! Bu, çok çalıştığınızda veya sıcaklık arttığında, terinizin kaçabileceği anlamına gelir. Nefes alırken kastettiğimiz budur ve Gore-Tex membran ile üretilen ürünleri su geçirmezlikten çok daha fazla yapan şey budur.

Sonuç olarak, sizin için en rahat olanı bulmak önemlidir. Deneyiminiz büyüdükçe ve hedefleriniz değiştikçe, her yeni ayakkabı çifti için gereksinimlerinizin bu değişiklikleri yansıttığından emin olun. Koşu ayakkabıları söz konusu olduğunda, nihai hedefiniz koşarken onları tamamen unutmaktır, bu yüzden en iyi seçimi yapmak için zaman ayırın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir