Kaykay Ayakkabısı nasıl seçilir?
Kaykay Ayakkabısı nasıl seçilir?

Kaykay Ayakkabısı nasıl seçilir?

Kaykay, binlerce kişi tarafından büyük bir zevkle yapılan ikonik sokak sporlarından biridir. Hem bir ulaşım aracı olarak kullanılabilmesi hem de akrobatik hareketleri içerisinde barındıran bir spor olarak kaykay popülerliğini artırmaya devam ediyor. Tabi ki her spor gibi kaykay için de ekipman çok önemli. Kullandığınız kaykay, koruma ekipmanlarının yanı sıra ayakkabı seçimini de iyi yaparsanız mükemmele yakın bir kaykay deneyimi yaşayabilirsiniz.

Kaykay yapmak isteyen biriyseniz elbette ilk olarak kaykayınızı seçmelisiniz. Kaykayların çok farklı boyut ve tarzlarda ucuz veya pahalı seçenekleri vardır. En temel iki çeşidi, klasik kaykaylar ve longboard’lardır. Tarzınıza uygun seçeneklere göz atmak için spx.com.tr adresine bakabilirsiniz.

Klasik kaykayların burnu ve kuyruğu kıvrık ve hareketlere yardımcı olması için içe bükülen bir şekildedir.  Klasik kaykayların farklı boyutları mevcut ise de genel olarak 76 ya da 79 cm uzunluğunda ve 20 cm genişliğindedir. Kaykay parkurunda ya da sokakta kaymak ve hareketler yapmak için en ideal kaykay türü klasik olandır.

Longboard’lar ya da cruiser’ların gövdeleri daha uzun ve düz olarak karşımıza çıkıyor. Tahtanın uzunluğu değişkendir. Yeni başlayanlar için en ideal olan Longboard’lar genelde klasik kaykayın iki katı uzunluğunda olanlardır. Kaykayın uzun olması denge kurmayı kolaylaştırmaktadır.

Uygun Ayakkabı Seçimi

Kaykay ayakkabıları genellikle Vans ve DC gibi markalar tarafından üretilir. Bu tarz ayakkabılar, tahtanın çok iyi kavranması için sağlam kenarlara ve düz tabanlara sahiptirler. Normal spor ayakkabılarla her zaman kaykay yapılabilir fakat kaykay ayakkabıları ile tahta etrafında manevra yapmak çok daha kolaydır.

Kaykay sporu ile ilgilenen birçok sporsever, ayakkabı seçimini yaparken vulcanize kauçuk bir tabandan oluşan ayakkabıları tercih etmektedir.

Ayakkabı seçiminizi yapmadıysanız, sizlere bırakacağımız linkten kendinize uygun bir ayakkabı seçebilirsiniz. 

Kaykay ayakkabınızı seçerken, materyal, ağırlık, tutuş ve yastıklama en önemli unsurlar olarak karşımıza çıkıyor.

Materyal

Materyal olarak deri, süet veya sentetik üst materyale sahip olan kaykay ayakkabılarını tercih etmelisiniz. Özellikle bazı hareketleri yaparken ayakkabınızın zımparaya sürttüğü bölümlerde ekstra koruyucu katman olup olmadığını mutlaka kontrol edin. İyi Kaykay ayakkabıları gerekli bölümlerde çok katmanlıdır. Sizlere, örgü astar, esneklik için vulkanize yapı ve aşınmaya dayanıklı yapışkan kauçuk dış taban kullanılarak üretilmiş DC Trase TX’i öneriyoruz.

Ağırlık

Kaykay ayakkabılarının ağırlığının makul düzeylerde olması gerekir. Dayanıklı ancak hantal bir ayakkabı iyi bir tercih olmaz. Aşırı hafif ayakkabılarda ise gerekli taban ve üst dayanıklılığını bulmak oldukça zordur.

Tutuş-Yastıklama

Tutuş, kaykay ayakkabınızın taban kauçuğuyla ilgilidir. Kullanılan kauçuk ne kadar kaliteli ise tutuş o kadar iyi olacaktır.

Bir başka konu ise ayakkabının içine uygulanan yastıklamadır. Bu biraz kişisel tercih meselesidir. Bazı kaykaycılar fazlasıyla yastıklanmış ayakkabı dillerini ve topuk bölümlerini tercih ederken bazıları ise hissiyat için daha ince yastıklanmış ayakkabıları tercih edebilmektedirler. Yastıklama benim için önemli diyen biriyseniz Ortholite taban ile yastıklama sağlayan DC Switch ayakkabısını denemenizi tavsiye ediyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir