İlk Defa Kamp Yapacaklara Tavsiyeler
İlk Defa Kamp Yapacaklara Tavsiyeler

İlk Defa Kamp Yapacaklara Tavsiyeler

Doğayı, sporu seven herkesin aklından bir kez de olsa kamp yapma fikri geçmiştir. Kamp yapmak her ne kadar eğlenceli bir iş gibi görünse de pek çok ayrıntısı olan, ciddi bir iştir. İlk olarak nerede kamp yapacağınıza, kamp yapacağınız yerin zemininin uygun olup olmadığına, gideceğiniz tarihlerin hava koşullarını dikkate alarak plan yapmalısınız.

Nerede Kamp Yapmalıyım?

Kamp yapacağınız alanda denize girmek mi istersiniz, uzun doğa yürüyüşleri yapmak mı? Yoksa her ikisi de olmalı mı? Kamp alanı seçiminde tercihiniz istekleriniz ile doğru orantılı olmalı ve buna göre kamp alanı seçmelisiniz.

Dik bir bayıra çadır kurmak pek keyif verici olmayacaktır, zemin ne kadar düz ise çadırın keyfi bir o kadar artacaktır. O yüzden kamp yapacağınız bölge ile ilgili İnternet’ten daha önce kamp yapmış gezginlerin yorumlarına ve bölgenin zemini hakkında bilgiye sahip olabilirsiniz.

Kamp yapma amacınız ve yeriniz belli olduktan sonra olası bir acil durumda size hızlı ulaşılması için önce yakınlarınıza sonra gittiğiniz bölgedeki Akut/ Polis/Jandarma gibi güvenlik birimlerine hangi tarihler arasında nerede olacağınızı bildirmelisiniz.

Gideceğimiz ormanda ya da arazide misafir olduğunuzu sakın unutmayın. Onun için misafirmiş gibi davranıp canlıların doğal yaşam alanlarına saygı göstermelisiniz.

Kamp Malzemelerim Nasıl Olmalı?

Çadır

Su geçirmeyen, dış tenteye sahip en az 2 kişilik çadırınız olmalıdır. Çadırda rahat uyumak ve eşyalarınızı çadırın içine koyabilmek için 2 kişilik çadırlar tek kişinin kamp yapması için idealdir.

Yaz ve Kış kamplarına uygun çadırlarımızı incelemek için: https://spx.com.tr

Mat

Matlar; zeminle teması keserek uyku tulumunun içinde daha izole bir şekilde kalarak rahat bir kamp yapmanızı sağlar. Mat yatarken aynı zamanda zeminde bulunan rahatsız edici taş, odun parçası ve diğer olumsuz etkenlerin sizi rahatsız etmesini engeller.

Uyku Tulumu

“Uyku tulumu gerekmez. Havalar sıcak” diyebilirsiniz ama ani basınç ve sıcaklık değişiklikleri sonucunda hava koşulları ani değişim gösterebilir. O yüzden tulumsuz kampa gitmeyin. +5 derece ve üstü için üretilmiş tulumlardan edinin.

Yastık

Eşyalarınızı yastık olarak kullanmayacaksanız az yer kaplayan şişme yastıklar ile keyifli bir uyku geçirebilirsiniz.

Termos

Termos olmazsa kamp yapacağınız alanda su da bulunmuyorsa zorlanabilirsiniz. Termoslar farklı büyüklük ve ısı derecelerine göre değişmektedir. Buz gibi su içmek veya ocakta ısıttığınız sıcak suyunuzu 1 gün boyunca korumak için spx.com.tr’den kendinize iyi bir termos seçebilirsiniz.

Sırt Çantası

Çantanız su geçirmez olmalı, bel desteği bulunmalı. Peki çantanın içerisinde neler olmalı?

Yiyecek-içecekler için yanınıza kamp için üretilen hafif tencere, tava, çatal ve bıçak setlerinden alabilirsiniz.

Yanınızda bir adet uyarı amaçlı düdük bulundurun. Acil durumlarda arkadaşınıza ve çevrenize uyarı amaçlı ses gönderebilirsiniz.

Ufak bir ilk yardım çantası hazırlayın. Kullandığınız ilaçlar ve ilk yardım ekipmanları her zaman hayat kurtarır.

Yağmurluk, yedek UV korumalı kıyafetler, yemek seti, gittiğiniz yerin bölgesel haritası, Gps cihazı veya özellikli saat, pusula, elektronik cihazlarınızın şarjları için güneş panelli powerbank, el ve kafa lambası (yedek piller), güneş kremi, şapka, çok fonksiyonlu bir çakı, kamera, not kağıdı ve kalem, çadır, mat, termos-su, uyku tulumu, şişirilebilir yastık, matın üzerine sermek için çarşaf, yürüyüş batonu ve tozluk, çöpleriniz için poşet, ilk yardım seti, güneş gözlüğü, sinek-böcek kovucu, magnezyum çubuğu + kibrit + çakmak ( yemeğinizi pişirdikten sonra yaktığınız ateşin söndüğünden emin olmalısınız)

Malzemeleriniz eksik ise https://spx.com.tr ‘den doğada yaşama uygun, aradığınız her ekipman, aksesuar ve giyime ulaşabilirsiniz.

Yukarıda belirttiğimiz malzemeler dışında çantanıza koyduklarınız mı var?

Eğer kamp alanına otomobil veya toplu taşımayla gidilmeyecek – yürünecek ise, yükünüzün olabildiğince hafif olmasına dikkat etmelisiniz. Kamp alanına vardığınızda saatlerdir sırtınızda ağır bir yük taşımış olmak pek de keyifli gelmeyebilir. Bu nedenle “olmasa da olur” dediğiniz her şeyi çıkarın.

Giyim Nasıl Olmalı?

Börtü böcek ısırmaları için mutlaka pantolon giyinin. Güneşin zararlı ışınlarına karşı uzun kollu hava geçirgenliği olan, teri dışarı atan ince tişörtler tercih edin. Hava değişimlerine karşı yanınızda polar ve yağmurluk bulundurun. Engebeli arazide yürüyüş yapacaksanız bileklikli, suya dayanıklı, nefes alabilen outdoor botları tercih edin.

Outdoor kategorimizdeki yeni ürünleri incelemek için: https://www.spx.com.tr/outdoor-trekking

Kamp Yapmak Size Neler Kazandırır?

Bazılarımız elektrik kesildiğinde bile ne yapacağını şaşırırken, dünyada felaketlerin yaşandığını düşünürsek, kamp hayatı içinde hayatta kalmayı, beslenmeyi, doğada yaşamayı öğrenmek sizi çok daha güçlü hissettirecek ve zor şartlar için gerekli donanıma sahip olmanıza yardımcı olacaktır.

Telefon, tablet, televizyon gibi beyni uyarıcı sinyaller gönderen aletler yerine kamp ateşine bakmak hem sizi rahatlatır hem de terapi etkisi yaratarak sakinleşmenize ve stresten uzaklaşmanıza yardımcı olur.

Kamp hayatı kendiniz ile ilgili, zevk alacağınız yeni aktiviteleri keşfetmenize, potansiyel yeteneklerinizi ortaya çıkarmanıza ve kendinizi geliştirmenize önemli fayda sağlar.

Dört duvar arasında ve kapalı kapılar ardında yaşadığınız hayattan koparak, doğanın içinde kaldıkça, beslendikçe ve bazı zorlukların üstesinden geldikçe, kendinize olan güveniniz artar, kendinizi daha güçlü ve daha mutlu hissedersiniz.

Doğada karışılacağınız kişiler ile sosyal statülerin yapay etkisinden uzak samimi dostluklar kurar, farklı hayatları ve kültürleri tecrübe eder, ufkunuzu genişletirsiniz.

Gün ışığında daha çok zaman geçirdiğinizde aldığınız D vitamini sayesinde kemikleriniz ve kaslarınız, sinir sisteminiz ve bağışıklık sisteminiz güçlenir. Ayrıca temiz hava yani daha fazla oksijen solumanız mutluluk hormonu salgılamanıza yardımcı olur. Sizi daha güçlü ve enerjik yapar.

Eylül’de Kampa Mı Gitsek?

İlk kampınızı çok uzaklara gitmeden, güvenlik birimlerine haber vermenize gerek kalmayacak, hatta tek başınıza güvenli bir alanda yapmak istiyorsanız bizim tavsiyemiz 14 – 15 Eylül 2019 tarihlerinde gerçekleşecek olan Türkiye’nin ilk outdoor yaşam ve aktivite festivali Outdoor Fest’te katılmanız yönünde.

Mağazalarımıza gelerek 2 günlük kombine festival biletinizi %50 indirimli “99 TL yerine 49 TL“ olarak temin edebilirsiniz.

Yer: Doğada Yaşam Okulu / Kilyos / İstanbul

Size en yakın mağazalarımızı öğrenmek için: https://www.spx.com.tr/magazalar/

Festival ile ilgili bilgi almak için: https://outdoorturkiye.com.tr

Kamp alanı hakkında bilgi almak için: https://www.dogadayasam.com.tr/

Not:

Konaklama fiyata dahil değildir. Kilyos’ta 400 dönüm arazi üzerine kurulu, kendine ait plajı olan, duş-wc-sıcak su, elektrik ve büfesi olan Doğada Yaşam Okulu ile iletişime geçerek konaklama ücretini öğrenebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir