Hem Dağda Hem Şehirde
Hem Dağda Hem Şehirde

Hem Dağda Hem Şehirde

Outdoor tarz günümüzde şehir insanının da tercihi. Ancak bu giyim tarzının yapısını iyi tanımak ve özelliklerini bilmek, outdoor’dan alacağınız verimi en üst seviyeye çıkarır. Peki bir outdoor giyim nedir?

Açık havada yapılan aktiviteler sırasında vücudunuzu hem kar, yağmur ve rüzgar gibi dış etkenlerden korumak hem de vücut ısımızın düzenlemesini sağlayarak konforunuzu arttırmak için tasarlanmış tüm kıyafetler “outdoor giyim” kategorisine girmektedir. 

Bu giysiler üç ana katmandan oluşur. Bu katmanların özelliklerini tanıyarak doğru bir kombinasyon oluşturabilir ve şehirde de outdoor tarzın konforunu yaşayabilirsiniz.

Katman sistemi her biri ayrı bir fonksiyona sahip olan üç katmandan oluşmaktadır. Nem yönetimini sağlayan “Temel Katman”, yalıtımı sağlayan “Ara Katman” ve sizi rüzgar, yağmur ve kar gibi dış etkenlerden koruyan “Dış Katman”dan oluşur.

Katman sistemine göre giyinmek aktiviteniz sırasında vücudunuzun verdiği tepkiye göre ekstra katman giymenize veya fazla olan katmanları çıkarmanıza olanak sağlar.

Temel Katman

Teninizle doğrudan temas halinde olan katmandır. Bu katmanda “İçlik” kullanılır. Isıyı dışarı rahat yansıtabilen bir yapıdan oluşur. Ayrıca vücudu nemli tutması gereken bir katmandır. Esnek, rahat ve su tutmaz özelliğe sahiptir.

Ara Katman

Bu katman vücudumuzdan çıkan ılık ve nemli havayı tutan ve bizi ısıtan katmandır. Bu katman ne kadar kalın olursa ısınan hava o derece fazla tutulur. Bu katmanın önden tam fermuarlı olması tavsiye edilir. Hem rahat giyip çıkarmak hem de havalandırmak açısından önemlidir. Bu katmanda “polar” kullanılır. Kalın ve ince modelleri vardır. Hareket durumlarında ince olanı tercih edilmelidir. Polarların imalında kullanılan sentetik malzemelerden dolayı (polyamid, polyester) Islansa dahi yün gibi çabuk ısı kaybetmezler. Polar modellerimizi incelemek için: https://www.spx.com.tr/polar/

Dış Katman

Bu katman sadece koruyucu katmandır. Bu katmana kılıf diyebiliriz. Dışarıdan gelen rüzgar ve yağıştan yani sıcaklığı düşürecek etmenlere karşı bizi korur. Ilık ve nemli havanın içeride kalmasını sağlar. Aynı zamanda buhar gibi (terlemeyle) düşük yoğunluktaki suyu dışarı atar.

Bu katmandaki nefes alır özellik en iyi Gore-Tex teknolojisine sahip astar ile sağlanır. Bu katmanda “Teknik Ceket” kullanılır. Bu katmanın kalın olması sadece ağırlık açısından bir dezavantaj sağlar. Kılıf ya da koruyucu olduğu için hafif modeller tercih edilebilir.

Teknik ceket modellerimizi incelemek için: https://www.spx.com.tr/outdoor-mont-ceket-modelleri/

GORE-TEX® kumaş rüzgara dayanıklı ve nefes alabilen aşırı derece ince bir zardır. Üzerinde, santimetre karede dokuz milyardan fazla gözenek bulunmaktadır. Bir GORE-TEX® katmanlı kumaş oluşturmak için GORE-TEX® zar yüksek performanslı astar ile kabuk tekstil arasına yerleştirilir. GORE-TEX® ürünleri su geçirmezlik için, özel olarak bu işin için eğitilmiş olan üreticilerin bulunduğu sertifikalı fabrikalarda üretilir.

Çeşitli outdoor aktiviteleri için tasarlanan bu iki katmanlı yapı, dış katman ile ayrı korunaklı bir yapı olan astarın GORE-TEX® zar ile birbiriyle birleştirilmesinden oluşur. Ayrı astar konfor ve çok yönlülüğü garantiye alır.

Çetin koşullar için tasarlanan üç katmanlı yapı ise dış materyal ile destek materyalinin GORE-TEX® zar ile birleştirilmesiyle ortaya çıkar. Bu üç katmanlı yapı fazladan ağırlık ya da şişirme yapmadan dayanıklılık sağlar.

GORE-TEX® kumaşlar gerçek dayanıklı su geçirmezlik sağlayarak en zorlu şartlarda bile suyun dışarıda kalmasını sağlar.

Katman katman giyinmek için vakit yoksa her mevsim giyilebilen bir mont seçin!

Her mevsim kullanılabilme özelliği sunan outdoor mont modelleri, özellikle kışın açık alanda efor gerektiren sporlar için kurtarıcı görevi üstlenir. Sağlam ve dayanıklı kumaş kalitesi ile soğuğa karşı tam yalıtım sunan montlar; ayarlanabilir kapüşon, cepler ve kol manşetleri gibi detaylarla kullanım konforunu artırır.

Kışın, soğuk havalarda seçeceğiniz montun size göre olması çok önemlidir.

Montunuzu seçerken dikkat etmeniz gereken iki husus bulunmaktadır: Sıcaklık ve efor yoğunluğu. Montunuzu seçerken hava koşulları önemli bir etken oluşturmaktadır. Tüm mont modelleri belli sıcaklıklarda test edilerek tasarlanmıştır. -10 derecenin üstünde olan soğuk havalarda aşırı dolgulu modeller yerine daha az dolgulu modelleri tercih edebilirsiniz. -10 derecenin altında ise hacim bakımından daha dolgulu ve teknik montlar daha koruyucu olacaktır.

Çok fazla enerji harcayacağınız aktivitelerinizde biraz daha hafif ve çok yer kaplamayan montlar tercih edebilirsiniz. Bu size zaman kazandırır ve sizi yormaz. Outdoor montlar, soğuk havalarda ve aktivite sırasında sizin en büyük koruyucunuzdur. www.spx.com.tr‘de bulunan Jack Wolfskin, Salomon, Rossignol, Quiksilver, Burton, The North Face marka montlar sizin için en iyi seçenekleri oluşturmaktadır. İhtiyacınıza göre inceleyebilirsiniz.

Ayakkabı/Bot Seçimi

Ayakkabı ya da bot, gerek doğa da gerekse şehirde giyim ürünlerimizin temelini ve aynı zamanda en hayati elemanıdır. Küçük ya da büyük gelen bir ceketle, dar ya da bol gelen bir pantolonla iyi kötü bir şekilde başımızın çaresini bakabilirken, büyük ya da küçük, ya da yanlış seçilmiş bir ayakkabı modeli, attığımız her adımda daha da büyüyen bir acı halini alabilir.

Outdoor modeller su geçirmez nitelikte, rahat, saatlerce yürüseniz bile ayağınıza yük olmayacak, ağrı vermeyecek ayakkabı ve botlardır. İç katmanları sentetik, dış katmanları ise deri, lastik, kauçuk gibi birçok materyalin uyumlu kullanımından oluşur.

Merrell ile işbirliği yapan Vibram, sporcular ve şehir içi buzlu yollarda kullanmak isteyenler için daha önce hiç görmediğimiz kadar muhteşem bir ürüne imza attı. Bu ayakkabının tabanında farklı teknolojiler bir araya getirildi ve mavi renkli içeriğinin sır gibi saklandığı bir malzeme elde edildi. Sonunda kaygan zeminde kaymaz bir ürün ortaya çıktı. Buzda yürürken ve hatta koşarken düşmemek istiyorsanız, bu ürünü mutlaka denemenizi tavsiye ederiz. Vibramın mucizevi tabanı hakkında daha fazla bilgi için videomuzu izleyiniz:

Vibram yüksek performanslı kauçuk tabanlar, zorlu zeminlerde bile eşsiz dayanıklılık, denge ve kayma direncine sahiptir. Çıplak ayak koşularda ve yürüyüşlerde Vibram dış tabanları ile patikada tutunma sağlayabilirsiniz. Merrell ile ortaklık yapan Vibram, performans yürüyüş, koşu ve dağcılık endüstrilerinde 70 yıllık liderliğini ve bu süreçteki çalışmalara olan bağlılığını her zaman devam ettirmiştir.

Merrell Moab Fst ice+ Thermo modellerimize ulaşmak için: https://www.spx.com.tr/merrell/

Doğanın güçlerini, su geçirmez Gore-Tex ayakkabıları ve botları sayesinde Jack Wolfskin, Merrell, Salomon markalarından uzak tutabilirsiniz. Aktif ve macera sever yaşam tarzınıza uygun renkler ve desenlerde Gore-Tex teknolojisi olan kadın, çocuk ve erkekler için spx.com.tr ve tüm mağazalarımızda modeler mevcuttur.

Gore-Tex teknolojisi gelişmiş lamine kaplama gücü ve su geçirmez, sızdırmazlık unsuru ile ayaklarınızla dışarısı arasında en zorlu sorunları daha kolay aşabilmeniz için yenilikçi bir su geçirmez bariyer sağlar. Vibram® ile donatılmış yalıtımlı Gore-Tex ayakkabı ve botlar, kaygan veya karlı arazide iyi tutuş, sıcak, kuru ve istikrarlı bir taban konforu sağlar. Markalarımızdaki ürünler kişisel konforunuza sahip olmanız ve en sevdiğiniz alanlara uyum sağlayabilmeniz için hem ayak bileği boyunda hem de orta yükseklikteki modellere sahiptir.

Gore Tex nedir? Ne işe yarar? Nasıl çalışır? Orkun Olgar, yüksek su geçirmezlik sunan üst kalite ürünlerde sık rastlanan Gore-Tex teknolojisi hakkında bilmeniz gerekenleri kısaca anlatıyor:

Açık havada yapılan doğa sporları sırasında ve şehir gezilerinde vücudunuzu hem kar, yağmur ve rüzgar gibi dış etkenlerden koruyan hem de vücut ısınızın düzenlemesini sağlayarak konforunuzu arttıran ürünlerimizi incelemek için: https://www.spx.com.tr/outdoor-trekking

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir