Goggle Seçimi Nasıl Yapılmalı?
Goggle Seçimi Nasıl Yapılmalı?

Goggle Seçimi Nasıl Yapılmalı?

Geçmişte kayak gözlükleri sadece kötü havalarda kullanılıyordu. Ancak günümüzde her türlü hava koşulunda gözlerinizi korumak için vazgeçilmez bir ürün haline geldi. Bu yazımızda, yüzünüzün şekline ve kullanacağınız koşullara göre uyarlanmış bir goggle seçmenize yardımcı olacak tüm önemli tavsiyeleri bulacaksınız.

Neden Güneş Gözlüğü Yerine Goggle Takarız?

Goggle lensi, güneş ışınlarından koruyarak ve UV ışınlarını%100 filtreleyerek gözlerinizin zarar görmesini engeller.  Güneş ışınlarının yoğunluğu rakımla artar ve kar da parlar. Gözlerinizi korumak bu nedenle çok önemlidir.

Işık Filtresi

Güzel havalarda dağlarda güneşin yoğunluğu çok yüksektir. Gözlerinizin kamaşmasını ve gözlerinizi yormasını önlemek için parlak ışığı filtreleyen bir lense ihtiyacınız olacak.

Öte yandan, hava kötü olduğunda, kayak gözlüğünüzün lensi, arazi değişikliklerini belirlemenize yardımcı olmak için ışığın içeri girmesine izin vermelidir.

Yabancı Cisimler ve Güneşten Koruma

Kayak gözlükleri kayak yaparken rüzgârdan gözlerinizi korur. Kötü havalarda sizi kar ve yağmurdan korurlar. Ayrıca sizi güneşten ve parlamadan korurlar.

Bir ağaç dalına doğru kayarsanız veya enkazlara çarparsanız, kayak gözlükleriniz gözlerinizin zarar görmesini önlemeye yardımcı olacaktır.

Farklı tedaviler lensin etkinliğini artırabilir ve örneğin görünürlüğü iyileştirebilir ve biraz kontrast ekleyebilir.

Gogglelar, güneş gözlüklerinden daha su geçirmezdir ve bu nedenle size daha iyi koruma sağlar. Düşerseniz, esneklikleri yüzünüzü korumaya yardımcı olurken, güneş gözlükleri büyük olasılıkla parçalanır ve size zarar verebilir.

Goggle İçin Ne Tarz Lensler Seçilmeli?

Goggle camları çok gelişmiştir ve kullanıcı için konforu ve optik kaliteyi artıran çeşitli teknolojileri ve tedavileri birleştirebilir. Tabii ki, lens üzerinde ne kadar çok teknoloji kullanılırsa, kayak gözlüklerinin nihai fiyatı da o kadar yüksek olur.

Tüm kayak gözlükleri EN174 standardına uymalı ve   gözlerinize zararlı UV ışınlarını %100 filtrelemelidir.  Lens kategorisi, ne kadar ışığın filtrelendiğini (Görünür Işık İletimi (VLT)) ve hava koşullarına göre seçilmesi gerektiğini söyler.

Lens Rengi

Görünüm dışında, mercek tonu, gözlüklerinizin farklı ışık koşullarına uyum sağlamasına olanak tanır. Pembe veya sarı ton, lens daha iyi kontrast oluşturduğundan, kötü havalarda arazi daha belirgindir. Kahverengi veya gri ton, iyi havalarda kayak yaparken daha az renk bozulmasını sağlar.

Fotokromik Lensler

Bu lensler, farklı ışık yoğunluklarına farklı tepki veren pigmentlerden yapılmıştır. Fotokromik lensler hava koşullarına uyum sağlar.

Bu teknolojiyi kullanan lensler normal lenslerden daha pahalıdır ve kayakçılar ve snowboardcular arasında giderek daha popüler hale gelmiştir. Dağda çok pratiktirler çünkü fotokromik bir lense sahip olmak, ikinci bir gözlük veya fazladan bir çift lens satın almanıza gerek olmadığı anlamına gelir.

Polarize Lensler

Polarize lensler kardan yansıyan ışıktan kaynaklanan parlama miktarını azaltır ancak buzlu bölgelerin görülmesini zorlaştırabilir.

Kayak Gözlüğü Yapısı

Gözlüklerinizi satın alırken nasıl yapılandırıldıklarının yanı sıra lens kalitesi göz önünde bulundurulması gereken önemli bir faktördür çünkü bu onların konforunu ve şeklini etkiler. Yapı, çerçeve klipsi, köpük dolgu, kayış gibi farklı unsurları içerir ve lensleri değiştirme imkânı olup olmadığını belirler.

Lens Kenarı: 3 farklı lens kenarı türü vardır:

*Tam çerçeve: gözlük yapısı görünür ve lensi çevreler.

*Çerçevesiz: Lens, gözlük yapısını örter. Entegre bir sistem sayesinde görüş alanı maksimize edilir ve lensin değiştirilmesi kolaylaştırılır.

*Yarı çerçevesiz: Çerçevenin bazı kısımları merceğin yanlarında görülebilir.

Köpük

Kayak gözlüklerinde 2 tür köpük bulunur:

Havalandırma köpüğü: Gözlüğün kenarında bulunur, gözlüğün buğulanmasını önlemek için gözlüklerin içinde hava dolaşımına yardımcı olur ve köpük ayrıca kar ve yağmurun içeri girmesini engeller.

Köpük dolgu: Bu dolgu yüzünüze oturur ve gözlüklerin rahatça takılmasını sağlar. Yumuşak malzemelerden yapılan ve terlemeyi azaltan farklı yoğunluklar vardır.

Doğru boyut ve şekilde olduklarından emin olmak için satın almadan önce kayak gözlüğünüzü denemeniz önemlidir. Daha ince yüzlere uyan kadın ve çocuklar için özel modeller vardır. Rahatınız için, gözlüklerinizin kayak kaskı ile uyumlu olduğundan emin olun.

Fiyatlar kullanılan teknolojilere göre değişiklik gösterir ve en ucuz modeli tercih etmek cazip gelebilir. Bütçe gözlükleri, bir kayak tatilindeyken, örneğin bir tatil köyünde veya yalnızca ara sıra kayak yapıyorsanız, temel koruma sağlar. Kayaklarınızda çok zaman geçirirseniz, iki lensli veya fotokromik olan iyi bir çift gözlüğe yatırım yapmak gözlerinizi koruyacak ve pişman olmayacağınız ekstra rahatlık sağlayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir