Everest’e 1 haftada 2 kez tırmanan Jornet Yeni Rekorlar Peşinde
Everest’e 1 haftada 2 kez tırmanan Jornet Yeni Rekorlar Peşinde

Everest’e 1 haftada 2 kez tırmanan Jornet Yeni Rekorlar Peşinde

Everest’e tırmanmayı hayal edin! Şimdi bunu bir de oksijensiz yaptığınızı düşünün! Ruhunuz mu daraldı? Jornet Everest’e oksijensiz tırmandı hem de aynı hafta içinde 2 kez!

Oksijen yardımı ve sabit halatlar olmadan, Kilian Jornet Everest Dağı’nın tepesine ulaştı. Hem de son tırmanışından sadece 5 gün sonra gene dağın zirvesindeydi.

Kilian Jornet dünyanın en yüksek dağının zirvesine, 6500 metredeki ileri seviye kamp alanından ayrılıp sadece 17 saatte ulaştı. bu tırmanışı ise 22 Mayıs’taki son girişiminden hemen 5 gün sonra, 27 Mayıs’ta gerçekleşti.

22 Mayıs’taki tırmanışında hızına mide virüsü engel olmuştu ve rahatsızlığı onu yavaşlatmıştı ve buna rağmen inanılmaz bir şekilde tırmanışı 26 saatte tamamlamıştı ama 27 Mayıs’ta 9 saat daha hızlı tırmanarak kendi rekorunu kırdı. 6,500 m yükseklikteki ileri seviye kamp alanından dağın kuzey cephesindeki geleneksel güzergâhı kullanarak Everest’in zirvesine dikey 2,348 metre tırmandı. ( bilmeyenler için tekrar edelim ; rakım yükseldikçe havadaki oksijen azalır ve performans düşer, işte bu sebeple bir çok takım antreman kamplarını 1600-2000 metre yükseklikte yapar, bunu bir de 6000 metre üzerinde düşünün, oksijen tüpü olmadan nefes almanın zor olduğu bir ortamdan bahsediyoruz )

Jornet’in bir önceki tırmanışı daha alçak rakımda olan Rongbuk Manastırından (5,100 m) başlamıştı ve dağ yolculuğunu tamamlaması 26 saatini almıştı.

Oksijensiz Everest’e tırmanmak, Dünyada 200 kişiden az insanın tecrübe edebildiği bir başarıdır. Ve normalde birkaç gece dağda dinlenme gerektiren, bol eziyetli ve her adımda hem fiziksel hem de mental bir savaş verdiğiniz bu serüven normal şartlarda ortalama 3 – 4 gün sürüyor. ( denemeye cesaret edebilen sayılı insan için )

Tüm bu bilgiler ışığında aynı haftada 2 kez Everest’e tırmanmak ve üstelik bunu oksijensiz ve de tarihin en hızlı tırmanışı şeklinde yapmak inanılması güç bir başarı. Jornet’in bu 2 tırmanışı insan becerilerinin ve yüksek irtifa tırmanışının sınırlarını zorluyor.

En hızlı değil daha hızlı sürede tırmanış!

İnsan sınırlarını zorlayan 29 yaşındaki ünlü İspanyol atlet, Everest’e bilinen en hızlı sürede tırmanma girişimi için harekete geçti. Birçok çarpıcı tırmanış rekorunu elinde tutuyor ve oksijensiz Everest tırmanışında bilinen en hızlı kişi olacağı iddia ediliyor.

Explorersweb ve Everest1953’e göre, 2006’da Avusturyalı tırmanıcı Christian Stangl Everest’e oksijensiz olarak ileri seviye kamp’tan başlayarak 16 saat 42 dakikada tırmanmış yani Jornet ten sadece 18 dakika daha hızlı.

İlave oksijen olmaksızın Bilinen En Hızlı Everest’e Tırmanış’ta Resmi Guinness Dünya Rekoru ise ltalyan tırmanıcı Hans Kammerlander’a ait. Tırmanışını 16 saat 45 dakikada tamamlamış.

Rekorları bir yana bırakırsak, Jornest’in tırmanışı, insanoğlunun sınırları dünyasında çığır açan bir yere sahip. Bloğunda başarısını ve heyecanını şöyle dile getirmiş;

“Bu tırmanışı tekrar gerçekleştirebildiğim için çok mutluyum! Hava çok rüzgârlı olduğu için hızlı hareket etmek zor olmasına rağmen bugün kendimi iyi hissettim. Everest’e 1 hafta içinde 2 kez oksijensiz tırmanmak bence dağcılıkta olasılıklar dünyasına yeni bir kapı açıyor ve bunu başardığım için çok mutluyum..”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir