Doğa Yürüyüşlerinin Keyifli ve Güvenli Geçmesi İçin İpuçları
Doğa Yürüyüşlerinin Keyifli ve Güvenli Geçmesi İçin İpuçları

Doğa Yürüyüşlerinin Keyifli ve Güvenli Geçmesi İçin İpuçları

Keyifli ve güvenli bir doğa yürüyüşü için doğaya uyum sağlamamızı kolaylaştıracak bazı ekipmanlara ihtiyaç duyarız. Bu ekipmanlarımızdan ilki bedenimizin sağlığı için yürüyüş boyunca bizi ferah ve kuru tutacak giyim olmalı.

Su geçirmeyen, nefes alabilen, uv korumalı, dayanıklı kumaşa sahip giyimlerimiz hazır ise ikinci önemli ekipmanımız olan sırt çantamız peki nasıl mı olmalı?

Vücudumuzu kavrayan, omuz askılarının rahat olduğu, yumuşak bel destek kemerinin bulunduğu, hafif, çoklu ceplere sahip, su geçirmez bir sırt çantası yürüyüş için uygun olacaktır.

Doğa yürüyüşlerinde mutlaka bilek kısmı yüksek, hava alışverişine imkân veren, su geçirmez ve sert tabanlı botlar giymeliyiz. Ayakkabılar ayağı çok sıkmamalı ya da büyük olmamalıdır. Nefes alabilen ayakkabılar ayakların terlemesine izin vermez ayaklarınız her zaman kuru kalır. Terlemeyen ayaklar üşümez ve yürüyüş boyunca sizi rahatsız etmez. Ayrıca ayakkabının dış tabanı Vibram veya Contagrip tabana sahip olmalı bu tabanlar doğada iyi kavrama sağlar. İstenmeyen kaymaları önlemeye yardımcı olur.

Yürüyüş bastonu (Baton) kullanmak yürürken dengemizi sağlamamıza yardımcı olur, taşıdığımız yükün bir kısmını kollarımıza dağıtır ve dizlerimize binen yükü azaltmaya yardımcı olur. Dağ, tepe bayır tırmanışlarında ve dik inişlerde de büyük kolaylık sağlar. Ayrıca herhangi bir burkulma, kemik çatlaması, kırılması durumunda sabitleyici olarak da kullanılabilir.

Dizin hemen altından başlayarak ayakkabının topuğundan burnuna kadar olan kısmını içine alacak şekilde dizayn edilen tozluklar da yürüyüşçülere büyük kolaylık sağlar. Islak çalılar, çamurlu arazilerden geçerken pantolon paçalarının ıslanmasını, kar, çamur ve böceklerin ayakkabının içine girmesine engel olurlar. Bilmediğiniz bir arazide yol alıyorsanız yanınızda bir çift tozluk olmalı.

Aniden değişen hava koşullarına rahatlıkla uyum sağlamak için, çantamıza mutlaka yedek giysiler koymalıyız ve tabi ki hafif bir yağmurlukta yanımızda olmalı.

Doğa yürüyüşü yaparken su kaynaklarına rastlamamız mümkün olsa da yanımızda en az 1 litrelik su ihtiyacını giderecek matara olmalı. Suyumuzun her zaman buz gibi ve taze kalmasını istiyorsak iyi bir termosa ihtiyacımız var demektir.

Meyve ve kuru yemişler hafif ve enerji veren yiyecekler yanınızda olmalı. Baton, ip, tozluk, çakı, düdük, GPS/pusula, telsiz, kibrit veya çakmak, fener + kafa lambası, yedek piller, böcek ilacı ve ufak yaralanmalar için her zaman küçük bir ilk yardım seti de taşımalıyız.

Doğa yürüyüşü eğlenceli bir etkinliktir, ancak yeterli bilgiye sahip olmazsak ve gerekli önlemleri almazsak tehlikeli durumlarla karşılaşabiliriz.

Yaban hayvanları (yaban domuzu, kurt, ayı, tilki, yılan) doğada insanları fark ettiklerinde uzaklaşırlar, onları görmezden gelirsek peşimize takılmazlar. Onların yavrularının olduğu alan da değilsek onlar için bir tehdit oluşturmayız. Ama yavrularının olduğu alanda isek bize karşı saldırgan davranabilirler.

Eğer açık bir yaranız var ise kan kokusununa gelen çakallar sizi takip eder, yorgun düşmenizi beklerler. Bir an olsun yanınızdan ayrılmazlar. O yüzden doğa yürüyüşüne tek başımıza çıkmamalıyız. Böyle bir durumda mutlaka bir yakınımıza veya Jandarma’ya yürüyüş planımızla ilgili bilgi vermeliyiz.

Yön Bulma

Daha önce ziyaret etmediğimiz ve tanımadığımız bir bölgede doğa yürüyüşü yapmak istiyorsak, gitmeden önce o bölge için internetten araştırma yapıp bölgeyle ilgili coğrafi bilgi edinmeliyiz. Ve yanımızda ulaşmak istediğimiz noktayı ve takip edeceğimiz rotayı gösteren bir harita veya yönümüzü bulmamızı sağlayan GPS destekli saat, GPS cihazı, uygulama destekli cihazlar mutlaka olmalı.

Güvenlik

Şehir merkezinden uzak kırsal bölgelerde cep telefonlarının çekmediği alanlar olabilir. Ancak acil durumlarda haber vermek ve başka özelliklerinden faydalanmak için cep telefonlarımızı yanımızda bulundurmalıyız.

Acil durumda / panik halinde önemli telefonlar unutulabilmektedir. Akut, Jandarma, İtfaiye, Ambulans gibi belirlediğiniz kurumların numaralarını bir kâğıda not almayı sakın unutmayın.

Olası bir kaybolma durumunda yapabileceğiniz tek şey sakin kalıp, telefonunuzun veya telsizinizin çekeceği bir noktaya ilerlemek.

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere yürüyüşe çıkmadan önce haber verdiğiniz yakınınız veya kurum belirlediğiniz tarih ve saatte geri dönüş yapmadığınız takdirde sizin için arama çalışmaları başlatacaktır.

Son kontroller tamamsa rotayı belirleyip ve yola çıkma zamanı!

Herkese keyifli yürüyüşler diliyoruz!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir