Dışarı Çık, Stresten, Depresyondan, Dertlerden Kurtul!
Dışarı Çık, Stresten, Depresyondan, Dertlerden Kurtul!

Dışarı Çık, Stresten, Depresyondan, Dertlerden Kurtul!

Daha yaratıcı, daha sağlıklı ve daha mutlu olmak ister misiniz? Bilim adamları “o zaman dışarı çıkın!” diyor..

“Dağlara tırmanın ve müjdenizi isteyin! Güzel havadisler doğada saklı.. Güneş ışığı ağaçların arasından akarken doğadaki sakinlik içinize işleyecek. Esen rüzgar sizi ferahlatacak, fırtınalar enerjinizi tazeleyecek böylece tüm stres ve kaygılarınız sonbaharda ağaçların döktüğü yapraklar gibi bünyenizden atılacak.

Jon Muir kendi outdoor günlüğünü #optoutside etiketi altında birleşmiş outdoor yaşamı benimsemiş topluluktan ( https://www.rei.com/opt-outside ) çok önce kaleme almıştı ama söylemleri günümüze cuk oturuyor. 2001’de yapılan bir ankette Amerikalıların kentselleşme, teknolojik gelişmeler ve çalışma saatlerinin çokluğu gibi faktörlerden dolayı zamanlarının %90’dan fazlasını kapalı ortamlarda geçirdiğini gösteriyor. Ve bu istatistik akıllı telefonlar toplumu ele geçirmeden önce yayınlandı. Şimdi ki ankette herhalde %99 çıkacaktır!

Doğa bize nasıl yardım eder?

Dataların çoğu 4 duvar arasında kalmanın olumsuz etkilerini açıkça ortaya koyuyor. Ayrıca dışarı çıkmamızın yararlarına da ışık tutuyor. İşte bu faydalardan 5’ini sizi dışarıya çıkmaya teşvik etmek için paylaşıyoruz:

  1. Doğa, depresyon riskini azaltıyor!

Her geçen gün daha çok insan şehirlere taşındıkça, endişe ve depresyon haberlerinde inanılmaz bir artış oldu. Stanford Üniversitesi araştırmacıları doğadan uzaklaşıldıkça bu ikilinin birleştiğini düşünüyor. Stanford çalışmasının baş araştırmacısı Gregory Bratman 90 dk. boyunca doğada yürüyüş yapan bir grup insanla, 90 dk. boyunca şehir içinde yürüyen bir başka grubun beyin aktivitelerini ölçtü.

Çalışmalar sessiz ve yeşil alanlarda yürümenin beynimizin depresyon ve akıl hastalığına bağlı bölgelerindeki aktivitenin azaldığını gösteriyor. Üstelik “yeşil alanda egzersiz” veya “dışarıda yapılan egzersiz”in özsaygıyı arttırdığı ve insanı daha iyi bir moda soktuğu gözlemlendi.

Ana fikir: daha mutlu mu olmak istiyorsun? Yeşil yerlere git!

  1. Doğa kısa-süreli hafızayı geliştiriyor

Doğada yürümek sadece depresyonu azaltmıyor aynı zamanda kısa-süreli hafızayı yani kısa-süreli bellek kapasitenizi %20 oranında arttırıyor. Ayrıca günlük yeterli oranda uyku alarak ve dengeli/düzgün bir diyet yapmak da hafızaya yararlı.

Ana fikir: bir şeye konsantre olmakta zorlanıyor musun? Dışarı çık!

  1. Güneş iyileştiriyor

Vitamin D also contributes to a healthy immune system, fighting colds, the flu, chronic disease, and even some types of cancer. Natural light has also been linked to less pain and better sleep, especially in aging populations.

Güneşten alacağınız D vitamini sağlıklı bir bağışıklık sistemine katkıda bulunuyor; nezle, grip, kronik hastalıklar ve bazı kanser türleriyle bile savaşıyor. Günışığı özellikle yaşlanan nüfusta daha az ağrı/hastalık ve daha iyi uyku sağlıyor.

Ana fikir: dışarıda zaman geçirmek sana uzun ve sağlıklı bir hayat vadediyor. Gün ışığının tadını çıkar!

  1. Doğa yaratıcılığı arttırıyor!

Aynı ağır işlerin fiziksel yorgunluğa sebep olması gibi, masa başında çalışan bir kişi de “zihin yorgunluğu” yaşar ve düşüncelerini toparlamada ayrıca analitik problemleri çözmede zorlanır.

ART (dikkat toparlama teorisi) topluluğu üyelerinin önerisine göre, doğanın tatlı ve sakin büyüsüne “ağır çekimde hareket eden bulutlar, derelerin şırıltısı ve dalların hışırtısı” maruz kalmanın vücudun günlük stresinden kurtulmasına yardım ediyor.

Ve 2012’de yayınlanan bir çalışmada, medya ve araçlarından uzaklaşmanın yaratıcı problem çözülmesinde %50 gibi büyük bir oranda artış sağladığını gösteriyor. Bu sonuçlar yaban hayatta geçen 4 gün ardından fark edildi.

Ana fikir: çiçekleri koklamaya zaman ayırın – yararını göreceksiniz!

  1. Güneş ışığı miyobu önlüyor

Ebeveynlerimizin söylediğinin aksine, göz bozukluğumuz (varsa) televizyona çok yakın oturduğumuz için değil, bize bu genetik bozukluk miras kaldığı için! Bulgular gösteriyor ki parlak ve doğal ışık gözün bir objeye daha net odaklanmasını sağlıyor ve sağlıklı göz gelişimine yardımcı oluyor. Gözleriniz çoktan bozuldu mu? eh üzgünüz ama geçmişe dönük söz veremiyoruz..

Ana fikir: çocuklarınızı yaşı daha küçükken, daha sık dışarı çıkarın..

Daha çok dışarı çıkabilmek için zaman yaratmanın basit yolları

Şuan nerede olursanız olun, herkes dışarı çıkmalı ve doğanın faydasından nasibini almalı.. Bu çok da zor değil aslında. İşte doğaya kucak açmak için hızlı ve basit birkaç tüyo..

Mola verin. Gün içinde 5 dakikalık kısacık bir mola bile dışarı çıkıp temiz hava aldığınızda size pozitif yönde yansıyacak, modunuz değişecek.

Yürüyüşe çıkın, mümkünse yakındaki bir parka..

Ofiste cam kenarı bir masa seçin. Dışarı çıkamıyor musunuz? En azından dışarıya yeşil bir alana bakmak bile stresi azaltıyor.

Evinize ve ofisinize saksı bitkileri yerleştirin; doğayı içeriye taşıyın.

Kış mevsiminin sizi yavaşlatmasına ve tembelleştirmesine izin vermeyin. Yeni mevsim yeni giysiler demek. Kış sporlarına yönelin, kar raketi yürüyüşü, kros kayağı (kır kayağı) ve karda kaymak eğlenceli kış sporlarından bazıları..

Görünen o ki yaşlı Muir bir şeylerin çok önceden farkına varmış. Ormanda, ağaçlık yeşil alanlarda zaman geçirmek aklınıza, vücudunuza ve ruhunuza iyi gelecek!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir