ABD’den mükemmel bir yasa tasarısı!
ABD’den mükemmel bir yasa tasarısı!

ABD’den mükemmel bir yasa tasarısı!

ABD müthiş bir yasa tasarısını 2017’de kanun haline getirebilir. Bu tasarı outdoor ve spor harcamalarını vergi indirimine tabi yapabilir.

Kongre üyesi 2015’te Temsilciler Odasına 1986 Milli Gelirler Yasası’nı değiştirecek bir tasarı sundu. Amaç “fiziksel aktivite, fitness ve egzersiz için ödenen belli miktardaki tutarları sağlık bakımı için ödenen miktar olarak ele almak/kabul etmek”.

PHIT Yasası Vergi İndirimi

“Bugünlerde Kişisel Sağlığa Yatırım Yasası” Amerika’daki büyüyen obezite oranını frenlemeyi ve aktif/spor yapan Amerikalıları ödüllendirerek bu kişilerin medikal maliyetlerini düşürmeyi amaçlıyor.

PHIT Yasasına göre 1987 ve 2001 arasında kilolu ve obez Amerikalıların sayısındaki artış, her bir kişinin sağlık hizmetleri masraflarının %27 artışıyla sonuçlandı.

Tasarı fiziksel aktivitelere yatırılan her bir 1 Amerikan Doları’nın medikal harcamaları 3,20 Amerikan doları azaltacağını varsayıyor. Böylece spor ürünlerine yapılan yatırım sağlık bakımı masraflarını düşürmeye yardım edecektir. Bu şekilde devletin aslında tasarruf yapması ve üstelik daha sağlıklı bir Amerikan halkına ulaşması hedefleniyor.

PHIT Yasası geçen yıl Kongre’ye sunulduğundan beri bekletilmekte, ama bunun sebebi yasanın destek görmemesi ya da beğenilmemesi değil.

Jessica Wahl, Oudoor Endüstrisi Derneği Devlet ilişkileri yöneticisi ; “yasanın yürürlüğe girmesi yakındır. Demokratlar da cumhuriyetçi parti üyeleri de bu tasarıdan memnun. Eğer Kongre gerektiği kadar hızlı çalışsaydı, PHIT Yasası çoktan yürürlüğe girmişti.” dedi.

Outdoor Sektörü Desteği

Bayan Wahl ve Outdoor Endüstrisi Derneği, PHIT Yasasını, popüler ve haliyle daha kolay kabul edilir bir başka yasaya dâhil etmek için senatörlerle çalışıyorlar.

Bayan Wahl “PHIT Yasası, vergi iyileştirmesi ya da sağlık hizmetleri reformuyla birleştirilebilir. Önümüzdeki senenin başlarında kabul edileceğini umuyoruz” şeklinde planlarını açıkladı.

Eğer kabul edilirse, PHIT Yasası bir ailenin “yasaya uyan spor ve fitness harcamaları”nın yaklaşık 1,000 ya da 2,000 USD’ye kadar bireysel vergi indirimi almasına izin verecek.

Tam olarak “yasaya uyan” nedir diye sormak isterseniz ; Spor salonu üyeliğinden fiziksel egzersiz programına veya egzersiz aletlerine kadar herhangi bir şey. Yine de herhangi bir spor ekipmanı için üst limit 250 USD olarak konulmuş.

Kısacası büyük ihtimalle 2017’nin sonlarına doğru bir Amerikalı yeni bir dağ bisikleti satın aldığında bunu kişisel vergisinden düşecek. Bu tahmin edebileceğiniz gibi ABD içindeki spora harcanan kişi başı tutarı müthiş yükseltecek.

Türkiye’de bu konu bizler için uzaya gitmek kadar uzak gözükse de en azından birilerinin spora bu denli ciddi bakıyor olduğunu görmek son derece keyifli…

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir